30. Apr 2017.
Home / Novac

Novac

Stambeni krediti – građani i dalje više veruju evru, nego dinaru

stan kredit 2

Stručnjaci kažu da nikad nije bio povoljniji period za kupovinu stana, kao što je to u poslednjih godinu dana. Rekordno nizak EURIBOR i niske kamatne stope banaka na stambene kredite, trebalo je da se pozitivno odraze na tržište, ali prema podacima Udruženja banaka Srbije, njihov nivo je u 2016. godini povećan za svega 3,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Nije pomoglo ni uvođenje novog proizvoda – stambenog kredita u dinarima, interesovanje potencijalnih kupaca je toliko slabo da je odobreno svega 6 takvih kredita.

Pročitaj više »

Kako je Evropa stavila van zakona kredite u „švajcarcima“

sud franak

Krediti indeksirani u švajcarskim francima, na koje je sama Švajcarska nacionalna banka upozorila još 2000. godine, koji su širom Evrope „zavili u crno“ milione građana su u većini zemalja stavljeni van snage odlukom sudova ili primenom zakona, kojima je teret štete prenet na banke i države. Iako je Austrija još 2008. godine, prva zabranila ovakav vid kreditiranja građana tretirajući ga monetarnom špekulacijom, u Srbiji je tek prošle godine došlo do pozitivnog pomaka reakcijom Republičkog javnog Tužilaštva i sudova.

Pročitaj više »

Zašto banke obračunavaju kamatu na kamatu kod dozvoljenog minusa?

minus

U Srbiji građani najčešće koriste vid zaduživanja poznat kao „dozvoljeni minus“ na tekućem računu, pa je tako trenutno po tom osnovu odobreno oko 45 milijardi dinara. Istovremeno, to je i naskuplji vid pozajmica, sa godišnjom kamatom i do 37 odsto, koja ide i do 63 odsto u slučaju prekoračenja dozvoljenog minusa. Posledica je 264 hiljade blokiranih računa građana, a uzrok je činjenica da jedino banke u Srbiji koriste sistem obračuna zatezne kamate, poznat kao „kamata na kamatu“, koji je Ustavni sud još 2012. godine proglasio neustavnim.

Pročitaj više »

Krediti u “švajcarcima” – država konačno reaguje

aas

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) saopštila je da je Republičko javno tužilaštvo podnelo zahtev Vrhovnom sudu radi preispitivanja zakonitosti pravosnažne presude, kojom je sud stao na pogrešno stanovište da korisnik kredita može biti obeštećen prevremenom otplatom kredita umesto da mu bude vraćen novac, koji mu je nezakonito uzet.

Pročitaj više »

Zašto građani Srbije bespotrebno plaćaju 5 miliona evra godišnje za kreditne penale države

kredit

Srbija je po osnovu uzetih, a neiskorišćenih kredita, u poslednjih osam godina platila kaznene penale u iznosu od 35 miliona evra, od čega samo u poslednje tri godine više od 26 miliona, što nesporno i dalje ukazuje na poslovičnu neorganizovanost državne uprave i javnih preduzeća, koja površno pristupaju ugovaranju svojih obaveza, srljajući u projekte bez potpune dokumentacije i plana, i to na štetu budžeta Srbije i poreskih obveznika.

Pročitaj više »