Softver

“Nokia” kupila američkog proizvođača softvera “SpaceTime Insight”

Finski proizvođač mrežne opreme “Nokia” objavio je da je kupio američkog proizvođača softvera “SpaceTime Insight” u sklopu širenja poslovanja u segmentu softvera namenjenog klijentima u industriji.

“Nokia” je već kupila nekoliko malih i srednjih kompanija u okviru planirane uspostave samostalnog softverskog poslovanja, koje bi im donelo veće profitne marže od tradicionalnog poslovanja s komunikacijskim hardverom.

“Nokia Software”, nekadašnji “Applications & Analytics”, ostvario je prošle godine prihode od nešto više od 1,6 milijardi evra, a ime mu je promenjeno pre tri meseca kako bi se istakla njegova sve značajnija uloga uz bok temeljnom “Nokijinom” poslovanju s mrežnom opremom.

“SpaceTime” proizvodi aplikacije za praćenje i analitiku koje klijentima u energetskom, logističkom, transportnom i komunalnom sektoru omogućuju troškovno efikasnije poslovanje zahvaljujući smanjenom 'praznom hodu' i ređim popravcima, tumači Reuters. Klijenti američke kompanije uključuju FedEx, željezničko poduzeće Union Pacific, elektrodistribucijske kompanije Entergy i NextEra Energy te Singapore Power, navode u Nokiji.

“SpaceTime” i njegov direktor Rob Schilling postaće deo “Nokijinog” odela opreme za Internet stvari (IoT) u okviru Nokia Softwareašrenosi Seebiz.

"Većina kompanija u sektoru mreža obično je razvijala softver kako bi povećala prodaju mrežne opreme. Ovaj potez predstavlja širenje na industrijski segment poslovanja među kompanijama", tumači u telefonskom intervjuu predsednik uprave “Nokia Softwarea” Bhaskar Gorti, aludirajući na prodaju softvera industrijskim i internetskim klijentima.

Gorti ističe da samo 20 odsto njihove prodaje čini “Nokijina” telekomunikacijska oprema dok preostalih 80 odsto čine proizvodi ostalih proizvođača, koji se prodaju kako mrežnim operaterima tako – sve više – klijentima izvan telekomunikacijskog sektora.

Na fragmentiranom tržištu telekomunikacijskog softvera “Nokia” zauzima drugo mesto s udelom od 10 odsto, pokazuju podaci konsultantske kompanije “Analysys Mason” za 2016. godinu. Prvo mesto pripada “Huawei”-u sa tržišnim udelom od 11 odsto, a slede “Ericsson” sa devet i “Amdocs” i “Oracle” sa po osam odsto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!