Finansijske usluge

NLB i zvanično preuzela “Komercijalnu banku”

Ministar finansija Srbije Siniša Mali, predsednik IO Nove Ljubljanske banke d.d (NLB) Blaž Brodnjak i član IO te banke Arčibald Kremser potpisali su u Ministarstvu finansija Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23% običnih akcija “Komercijalne banke a.d Beograd”.

Srbija će ukupno prihodovati više od 450 miliona evra. Akcije Srbije u “Komercijalnoj banci” su prodate za iznos od 387,02 miliona evra, a dodatno, država će prihodovati od kamate po stopi od 2% godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati za period od 1. januara 2020. do završetka transakcije. Predviđeno je i da se 50% iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, što će Srbiji doneti iznos od oko 31 miliona EUR, dok će po osnovu isplate dividendi iz ranijih godina, Srbija dobiti oko 26 miliona evra.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je zadovoljan ponuđenom cenom. “Ova finansijska ponuda prevazilazi i naša očekivanja zasnovana na proceni vrednosti banke, a koju je izradio naš finansijski savetnik Lazard. Prihode od ove transakcije država će uložiti, pre svega, u investicioni plan “Srbija 2025”, kao i u vraćanje skupih kredita”, naveo je Mali, prenose Novosti.

Predsednik IO NLB d.d. Blaž Brodnjak je istakao da će ta banka ostati posvećena jačanju i daljem razvoju "Komercijalne banke". “Ova transakcija predstavlja važnu prekretnicu u razvoju NLB grupe nakon uspešnog završetka procesa privatizacije naše banke u 2019. godini. Jačanje prisustva u Srbiji predstavlja naš strateški prioritet, a tržišni udeo u ukupnoj aktivi NLB-a u Srbiji povećaće se na preko 12%, čime će NLB postati treća najveća bankarska grupa u zemlji, rekao je Brodnjak.

Nakon potpisivanja ugovora, u narednih pet do devet meseci očekuje se odobrenje ECB, NBS i centralnih banaka i organa za zaštitu konkurencije u zemljama u kojima posluju NLB i "Komercijalna banka", te će nakon pomenutih odobrenja biti zaključena transakcija.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!