Industrija

Nemačke kompanije uložiće oko 250 miliona evra i otvoriti 4.000 radnih mesta u Srbiji

Samo četiri nemačke kompanije na čelu sa firmom ZF iz Fridrihshafena, globalnim liderom u tehnologiji pogona i šasije, u otvaranje fabrika u Srbiji uložiće više od 250 miliona evra.

Prema najavi srpskih zvaničnika, ZF će u Pančevu investirati ukupno 160 miliona evra i zaposliti više od 1.000 ljudi. Naime, Nemci će u industrijsko-poslovnoj zoni izgraditi kompleks ukupne površine 25.000 kvadrata na zemljištu od 10,8 hektara. U prvoj fazi očekuje se 540 radnih mesta, a kasnije još oko 500. U Pančevu je planirana proizvodnja osovina za električni pogon, motora sa električnom vučom, elektronike menjača i slično, piše “Blic”.

Pored ove investicije, veliki nemački proizvođač rezervnih delova za auto-industriju „Forverk autotek“ izgradiće svoj pogon u Čačku. Investitor planira da zaposli 1.000 radnika i investira oko 50 miliona evra. „Forverk autotek“ je veliki dobavljač i proizvođač za „Audi“, „Dajmler“, „Folksvagen“, „Porše“, „Krajsler“ i BMW.

Takođe, „Simens“, koji ima fabriku vetrogeneratora u Subotici, najavio je otvaranje još jedne fabrike u industrijskom parku u Kragujevcu. Prema najavama iz ove kompanije, tu će se praviti vagonski i tramvajski delovi za šinska vozila „Simensa“. Vrednost ovog ulaganja nije poznata, a očekuje se da „Simens“ u Kragujevcu otvori nekoliko stotina novih radnih mesta.

Još jedan dugo najavljivani nemački investitor, trgovinski lanac „Lidl“, u toku ove godine otvoriće prvih 10 od ukupno 15 objekata širom Srbije. “Lidl” uskoro završava i izgradnju distributivnog  centra u Novoj Pazovi, a nedavno je raspisao konkurs za zapošljavanje 1.000 radnika u nekoliko gradova.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!