1. May 2017.
Home / Vesti / Najnovije vesti iz Srbije / Nedovoljna saradnja sa opštinama predstavlja problem za privrednike
Nedovoljna saranja privrednika i opština

Nedovoljna saradnja sa opštinama predstavlja problem za privrednike

Privrednici od opštine očekuju uspostavljanje mera i programa za razvoj malih i srednjih preduzeća i da imaju specijalizovano odeljenje za podršku privredi, pa ipak, trećina ne prepoznaje da takva odeljenja već postoje u vidu kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.

Rezultati predstavljeni na forumu Lokalna samouprava po meri privrede, koji su u Palati Srbija organizovali Razvojna agencija Srbije i NALED, ukazuju da saradnja poslovne zajednice i opština nije na očekivanom nivou. Naime, samo pet odsto privrednika ističe da je bilo uključeno u proces strateškog planiranja ekonomskog razvoja svoje lokalne samouprave, a čak 91procenat firmi nije nudilo bilo kakve predloge lokalnim vlastima za poboljšanje poslovnog ambijenta.

Privrednici bi trebalo da budu najveći saveznici lokalnoj samoupravi

Istraživanje sprovedeno na početku projekta pomoglo je u identifikovanju problema i rešenja, kao i programa obuke za zaposlene u Kancelarijama za LER u cilju unapređenja njihovih znanja i veština za rad sa privredom i institucijama na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Rezultati još ukazuju i da kao glavne prepreke poslovanju na lokalnom nivou privrednici vide nedostatak lokalnih podsticaja i olakšica, komplikovanu administraciju, visoke lokalne takse i neefikasan rad lokalnih institucija.

Uslove poslovanja na lokalu većina 54 odsto privrednika ocenjuje kao osrednje, nešto više od četvrtine kao loše, a 18 procenata kao dobre.

Pročitajte još

Opel ampera

“Opel”-ov novi model električnog automobila subvencioniše nemačka država

Kompanija “Opel” je objavila cenu električnog modela “Ampera” u Nemačkoj, gde ovaj automobil, uz državne olakšice, košta 34.950 evra.