1. May 2017.
Home / 2 / NBS: Smanjeno učešće problematičnih kredita za 4,5 odsto
nbs

NBS: Smanjeno učešće problematičnih kredita za 4,5 odsto

Narodna banka Srbije je saopštila da je smanjeno učešće problematičnih kredita. Prema preliminarnim podacima centralne banke, učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na kraju decembra 2016. godine iznosilo je 17,03 odsto, što predstavlja pad za 4,5 procentnih poena u odnosu na kraj 2015. godinu.

Problematični krediti u bankarskom sektoru Srbije su sada na najnižem nivou u poslednje gotovo četiri godine, što potvrđuje da Strategija za rešavanje problematičnih kredita i relevantni akcioni planovi daju rezultate, saopštila je banka.

Narodna banka Srbije je navela i da je 2016. godine u potpunosti realizovala ciljeve predviđene Akcionim planom za jačanje kapaciteta banaka za rešavanje problematičnih kredita kroz unapređenje restrukturiranja potraživanja, računovodstvenu praksu, unapređenje transparentnosti banaka u pogledu kvaliteta aktive, kroz unapređenje upravljanja kolateralima u bankama, kao i sistema izveštavanja regulatora o strukturi problematičnih kredita.

NBS poručuje da će radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema ostati posvećena daljem rešavanju pitanja problematičnih kredita.

 

Izvor :

Tanjug

Pročitajte još

Opel ampera

“Opel”-ov novi model električnog automobila subvencioniše nemačka država

Kompanija “Opel” je objavila cenu električnog modela “Ampera” u Nemačkoj, gde ovaj automobil, uz državne olakšice, košta 34.950 evra.