26. Mar 2017.
Home / 2 / NBS: Smanjeno učešće problematičnih kredita za 4,5 odsto
nbs

NBS: Smanjeno učešće problematičnih kredita za 4,5 odsto

Narodna banka Srbije je saopštila da je smanjeno učešće problematičnih kredita. Prema preliminarnim podacima centralne banke, učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na kraju decembra 2016. godine iznosilo je 17,03 odsto, što predstavlja pad za 4,5 procentnih poena u odnosu na kraj 2015. godinu.

Problematični krediti u bankarskom sektoru Srbije su sada na najnižem nivou u poslednje gotovo četiri godine, što potvrđuje da Strategija za rešavanje problematičnih kredita i relevantni akcioni planovi daju rezultate, saopštila je banka.

Narodna banka Srbije je navela i da je 2016. godine u potpunosti realizovala ciljeve predviđene Akcionim planom za jačanje kapaciteta banaka za rešavanje problematičnih kredita kroz unapređenje restrukturiranja potraživanja, računovodstvenu praksu, unapređenje transparentnosti banaka u pogledu kvaliteta aktive, kroz unapređenje upravljanja kolateralima u bankama, kao i sistema izveštavanja regulatora o strukturi problematičnih kredita.

NBS poručuje da će radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema ostati posvećena daljem rešavanju pitanja problematičnih kredita.

 

Izvor :

Tanjug

Pročitajte još

Dačić ponovo želi premijersku fotelju

Dačić ponovo želi premijersku fotelju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da bi slagao kada bi rekao da ga ne zanima funkcija premijera.