Finansijske usluge

NBS: Beloruska rublja na listi valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je Odluku o dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, čime se beloruska rublja uvodi na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu.

“Pri donošenju ove odluke Narodna banka Srbije se rukovodila sve boljim trgovinskim odnosima Republike Srbije sa Republikom Belorusijom, odnosno konstantnim rastom spoljnotrgovinske razmene i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje u narednom periodu. Međusobna saradnja i veoma dobri bilateralni odnosi između dve države odražavaju se i na ekonomske odnose sa Belorusijom, gde sve veći broj domaćih kompanija plasira svoje proizvode i usluge. Ugovaranje i izvršavanje tih poslova u lokalnoj valuti, uz već tradicionalno dobru poslovnu reputaciju koju su kompanije iz Srbije izgradile u Belorusiji, doprineće povećanju njihove konkurentnosti, o čemu je Narodna banka Srbije posebno vodila računa prilikom donošenja ove odluke”, navodi se u saopštenju NBS.

Očekuje se da uvođenje beloruske rublje podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Srbije i Belorusije, i to kako onih čija je realizacija već u toku, tako i onih koji se očekuju u narednom periodu.

Beloruska rublja će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju. Takođe, beloruska rublja će se uključiti na listu deviza koje kupuje i prodaje Narodna banka Srbije.

Beloruska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom „beloruska rublja“ sa slovnom oznakom BYN i numeričkom oznakom 933. Navedena Odluka stupa na snagu 30. septembra 2019. godine.
 
Narodna banka Srbije je tokom prethodnih sedam godina omogućila trgovanje na domaćem deviznom tržištu sa još pet valuta – ruskom rubljom, kineskim juanom, turskom lirom, bugarskim levom i rumunskim lejom. Zbog potreba privrede i daljeg razvoja ekonomskih odnosa, omogućeno je i trgovanje u devizama sa još pet valuta zemalja u okruženju kojima je do tada bilo moguće trgovanje isključivo u formi efektivnog stranog novca - mađarskom forintom, poljskim zlotom, češkom krunom, konvertibilnom markom i hrvatskom kunom.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!