1. May 2017.
Home / Vesti / Najnovije vesti iz Sveta / Naučnici kreirali uređaj koji pustinjski vazduh pretvara u vodu
Naučnici kreirali uređaj koji pustinjski vazduh pretvara u vodu

Naučnici kreirali uređaj koji pustinjski vazduh pretvara u vodu

Uređaj veličine male kutije u stanju je da sakupi 2,8 litara čiste vode za 12 sati u oblastima gde je vlažnost vazduha samo 20 do 30 posto.

Naučnici su stvorili uređaj kojim se izvlači voda za piće iz vazduha uz pomoć sunčeve energije. Ovaj skupljač vode je toliko efikasan da radi čak i tamo gde je vlažnost vazduha samo 20 posto, što je uobičajeno u najsuvljim regionima na planeti.

Iako je nova tehnologija još daleko od komercijalne upotrebe, naučnici kažu da je ovo otkriće postavilo temelje za proizvod koji će omogućiti bezbednu vodu za piće i u onim delovima sveta gde vlada nestašica. To bi moglo da promeni živote četiri milijarde ljudi koji nemaju pristup zdravoj vodi za piće najmanje mesec dana godišnje.

Tehnologija je zasnovana na materijalu nazvanom metalno-organski okvir (MOF) koji nastaje spajanjem metalnih atoma i organskih molekula u porozne okvire sa ekstremno velikom površinom.

Uređaj je za sada samo dokaz koncepta, a tim naučnika veruje da može biti unapređen da duplira količinu sakupljene vode i da radi čak i na nižim nivoima vlažnosti vazduha.

Izvor :

Newsweek

Pročitajte još

Opel ampera

“Opel”-ov novi model električnog automobila subvencioniše nemačka država

Kompanija “Opel” je objavila cenu električnog modela “Ampera” u Nemačkoj, gde ovaj automobil, uz državne olakšice, košta 34.950 evra.