Finansijske usluge

Nastavlja se spor oko naplate troškova kredita, bankari prete sudom u Strazburu

Bitka oko naplate troškova kredita, čija suma dostiže oko 100 miliona evra, nastavlja se, jer, ako je suditi po izjavama generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije Veroljuba Dugalića, banke ne nameravaju da popuste, a ako ne budu zadovoljne presudama u Srbiji, prete da će parnicu povesti u Strazburu.

“Potpuno je opravdano što banke naplaćuju trošak obrade kredita i od toga neće odustati”, poručio je Veroljub Dugalić na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, u poslovnoj politici banaka ništa se neće menjati, jer pravo naplate troška obrade kredita proističe uz ugovora koje banke potpisuju s klijentima, a ti ugovori se zasnivaju na Zakonu o bankama, Zakonu o zaštiti korisnika bankarskih usluga, stavu Narodne banke Srbije, koja je i regulator i supervizor. Napominjući da NBS  do sada nije kaznila nijednu banku zato što je naplaćivala trošak obrade kredita, on je istakao da i direktiva EU apsolutno potvrđuje pravo naplate tog troška.

Kada je reč o neujednačenim sudskim presudama, Dugalić navodi da je zanimljivo to što se u svim presudama, koje su donate u korist banke, sud poziva na ugovor, zakone, na praksu EU, dok se u onim drugim poziva na član 1065  Zakona o obligacionim odnosima, koji, kako kaže, upravo upućuje na ugovor i ne bavi se kreditima banaka.

Banke će, po njegovim rečima, nastaviti da se ponašaju u skladu sa zakonima i dosadašnjom praksom. “Ne postoji nijedan zakon koji obavezuje banku da objašnjava strukturu troškova obrade kredita, ali ima obavezu da klijentu objasni šta plaća, i samo to što piše u ugovoru banka može da naplati”, naveo je predsednik UBS-a.

Nedavno je predsednik Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragomir Milojević rekao da odluka VKS u kojoj je izrazio stav - da troškovi obrade kredita ne mogu biti sastavni deo elemenata ugovora o kreditu, ne sprečava banke da tu odredbu unesu u ugovor, ali da je moraju predočiti građaninu. "U tom slučaju, ako ja kao građanin prihvatam takve uslove - ugovor je zakon za stranke", ukazao je Milojević ističući da "banke ne mogu na osnovu internih i bankarskih propisa da ulaze u elemente ugovora".

Povodom te izjave predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića, Dugalić kaže da se nigde na sajtu VKS-a ne navodi da je sud zauzeo taj stav.

“Umesto toga, u javnosti se pojavio intervju predsednika VKS-a o toj pravnoj stvari, a mi nismo razumeli da li je to razgovor s građaninom Dragomirom Milojevićem ili je stav predsednika tog suda koji govori o pravnoj stvari koja je u toku. To je onda vrlo delikatno”, dodao je Dugalić.

Banke će dalje, kada se iscrpu sve pravne mogućnosti u našoj zemlji, moći da zatraže reviziju sudske odluke i u tom slučaju, ako je odgovor negativan, mogu izaći pred sud u Strazburu. “Nepoštovanje ugovora skupo košta ovu zemlju”, rekao je Dugalić.

Treba podsetiti da, prema podacima Udruženja “Efektiva”, u Srbiji ima 95.000 stambenih kredita, a, ukoliko se dodaju još potrošački, gotovinski, pa oni dati privredi, dobija se brojka između 200.000 do 300.000  klijenata, koji bi mogli da tuže banke zbog naplate troškova kredita. U Udruženju “Efektiva” za list “Dnevnik” kažu da se ne plaše suda u Strazburu. “Naprotiv, pre su građani i klijenti banaka ti koji bi trebalo da potraže pravdu i do Strazbura zbog nepoštovanja zakona, nego banke”, poručuju iz “Efektive”.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!