Proizvodnja hrane i pića

Najveći proizvođači čokolade sele fabrike iz Evrope na Istok

Najveći proizvođači čokolade na svetu okreću se Istoku u nastojanju da podstaknu svoj rast, usled slabljenja interesa za slatkim proizvodima u SAD i Zapadnoj Evropi.

Barry Callebaut AG preuzima ruski “Inforum” i ulazi na drugo najveće tržište, prema obimu, čokolade u svetu, saopštila je švajcarska kompanija.

Kupovina je znak vraćanja poverenja u rast, nakon što je rublja pala 12 odsto u odnosu na švajcarski franak tokom prošle godine, izneo je Bloomberg.

Odluka Barry Callebautу pokazuje da kompanije koje proizvode čokoladu prelaze na nova tržišta, dok američki i evropski potrošači povlače proizvode od šećera u potrazi za zdravim alternativama, prenosi Seebiz.

Prema drugom švajcarskom "čokoladnom" gigantu Lindt & Spruengli AG, Brazil, Južna Afrika, Japan, Kina i Rusija će imati ogroman potencijal u narednim godinama. Polovina od 30 do 40 prodavnica koje treba da se otvore ove godine biće na ovim novim tržištima.

Evropa je zasićena čokoladom i dom je prvih deset zemalja sa najvećom potrošnjom po glavi stanovnika, prema Euromonitor Internationalu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!