Finansijske usluge

Najveća banka u Skandinaviji zaposlenima zabranila posedovanje bitkoina

Danski organi, koji štite radna i finansijska prava zaposlenih, pokrenuli su pravnu akciju protiv banke “Nordea”, nakon saopštenja da će svojim zaposlenima do kraja februara uvesti zabranu posedovanja bitkoina.

U intervjuu, koji je dao za lokalnu radio stanicu, predsednik danske finansijske federacije Kent Petersen podržao je konsultanta sindikata DJØF Nilsa Mosegarda, u osudi ove odluke banke.

Podsetimo, “Nordea” je najveća banka u Skandinaviji, što znači da bi ova prisila mogla da utiče na odluku nekoliko desetina hiljada ljudi da se odreknu imovine nad bitkoinom do 28. februara.

"Mi smatramo da je to pravni prekršaj nad pojedincem. Na kraju krajeva, u Danskoj još uvek postoji stepen slobode prilikom ulaganja, sve dok to ne predstavlja rizik za kompaniju u kojoj je pojedinac zaposlen", rekao je Petersen.

On je dodao da će se postupak razmatrati ukoliko bi makar jedan zaposleni iz bilo koje organizacije bio otpušten zbog posedovanja bitkoina nakon 1. marta. Većina zaposlenih u “Nordei” su članovi jedne od dva velika sindikata.

Predstavnici „Nordea Bank“ su branili svoju odluku kao pokušaj sprečavanja „krivičnog“ i „neetičkog“ učešća zaposlenih na "neregulisanom tržištu kriptovaluta".

S obzirom da je Danska glavna operativna oblast “Nordea Bank”, ova država je u poslednje vreme prisustvovala rastućem neprijateljstvu regulatornih krugova, prema bitkoinu.

Primera radi, prošlog meseca je šef Danske centralne banke upozorio korisnike da se "odreknu"  kriptovaluta, opisujući ih čak kao “smrtonosne”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!