Energetika

Naftne kompanije beleže gubitke

Naftne kompanije širom sveta koje su se ove godine susrele s krizom bez presedana u globalnoj ekonomiji, budući da je cena američke lake nafte u jednom trenutku zbog pandemije virusa korona pala na ispod nula dolara, a brent na 19 dolara za barel, još pokušavaju da se presaberu i pokušaju da se oporave.

Njihova predviđanja s početka 2020. godine da će se cena nafte do kraja godine kretati oko 65 dolara po barelu, pala su u vodu već s prvim danima marta kada je cena barela počela da klizi, a onda i da se strmoglavi.

Uprkos tako teškoj situaciji Naftna industrija Srbije uspela je da očuva pokazatelj EBITDA na pozitivnom nivou od 2,3 milijarde dinara, kao i pozitivan novčani tok od 6,3 milijarde dinara. Ali je zbog negativnih makroekonomskih tokova zabeležen i neto gubitak od 10,2 milijarde dinara. S druge strane, NIS je očuvao visok nivo investicija i u kapitalne projekte uložio 14,5 milijardi dinara u prvom polugodištu ove godine, prenosi Blic.

Podaci naftne kompanije „Šel” pokazuju da je zabeležen gubitak od 18,1 milijardu dolara, dok je u isto vreme u prošloj godini ova kompanija imala dobit od 9,3 milijarde dolara.

U kompaniji „Total” su od početka godine zabležili gubitak od 8,3 milijarde dolara, dok su u prvih šest meseci 2019. imali 5,9 milijardi  dobiti. ENI beleži neto gubitak od 7,3 milijarde evra, dok je u isto vreme lane imao dobit od 1,5 milijardi. Istovremeno „Ekson mobil” beleži gubitak od 1,7 milijardi dolara, a pre godinu dana je bio u plusu i imao dobit od 5,5  milijardi.

Dobit „Britiš petroleuma” je prošle godine u ovo vreme iznosila 4,7 milijardi dolara, a ove piše gubitak od 21,2 milijarde dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!