Trgovina

Moguće je sprečiti prevare u e-trgovini, Vladimir Nikolić, osnivač firme „LimundoGrad“

U okviru platformi „LimundoGrad“-a godišnje se obavi 2 miliona transakcija i želeli smo da napravimo sistem za sprečavanje prevara u e-trgovini, odnosno da rešimo problem, koji je specifičan za srpsko tržište. Cilj je bio da se poveća nivo e-trgovine.

Ispostavilo se da taj sistem može da se primeni i šire, i to ne samo u regionu, nego i na tržištima Bliskog Istoka i Azije, istakao je u razgovoru na naš portal Vladimir Nikolić, osnivač firme „LimundoGrad“, čiji je projekat "Otkrivanje i sprečavanje prevarnih radnji u e-trgovini" među pet dobitnika sredstava iz Programa sufinansiranja inovacija, za koji je Fond za inovacionu delatnost ove godine izdvojio ukupno milion evra.

Kako ste došli na ideju da se bavite problemom prevara u e-trgovini?

Mi smo to uradili iz naših potreba. Mi u „LimundoGradu“ imamo dve jake platforme: Limundo i Kupindo, sa preko 2 miliona uspešnih transakcija godišnje i veoma nam je značajan segment sprečavanja zloupotreba. To znači da smo hteli da sprečimo da neko nešto naruči, a stigne proizvod, koji nije želeo, zato što neko ne želi da mu pošalje ili zato što neko namerno hoće da zloupotrebi i pošalje nešto što nije naručeno. Mi smo projekat interno razvijali šest godina, usavršili smo taj alat i došli do toga da mislimo da:

a)  Može da se automatizuje i da se koristi tehnika machine learning - da sistem vremenom uči na osnovu podataka koje mi njemu dajemo;

b)  Možemo ovu našu uslugu da nudimo drugim firmama, kako domaćim, tako i stranim.

Kako to funkcioniše u praksi?

U praksi će taj alat biti primenjen tako što firme, koje imaju Marketplace portale, domaće i strane, mogu da se prikače na naš sistem preko API-ja i šalju nam upite za određene korisnike, odnosno za one, za koje oni procenjuju da ih treba proveriti. Potom mi njima na osnovu naših podataka i iskustava gde može da se nađe sumnjivo ponašanje, vraćamo output,: rizičan, nije rizičan, potrebna dodatna provera. U zavisnosti od paketa, koji su izabrali, možemo da uđemo u dublju analizu ili da ponudimo sistem zaštite, jedne vrste osiguranje. Mi smo kod nas uveli taj sistem osiguranja. Naime, ako dođe do prevare na našim portalima, mi plaćamo oštećenoj strani do 10.000 dinara. Znači ako ste kupili predmet za 8.000 dinara, a dođe do zloupotrebe, mi plaćamo odštetu od 8.000 dinara. Takvu vrstu osiguranja nudimo i drugima, a cilj je da e-trgovinu povećamo na viši nivo.  Ako imate platformu gde fizička lica mogu da trguju, kao najinteresantiji model, možete da im ponudite mogućnost da trguju, uz opciju da ukoliko dođe do zloupotrebe, pokrivate štetu do određenog iznosa.

U kojoj fazi je projekat?

Projekat sada kreće u fazu formiranja tima, koji nam je potreban za machine learning-a i rad na proizvodu, što znači kreiranje platforme  API sistema za kačenje, a to bi trebalo da traje oko dve godine. Posle toga kreće faza komercijalizacije  za sam proizvod.

Koliko će sredstva, koja Vam je dodelio Fond za inovacionu delatnost pomoći da realizujete projekat?

Značajno. Kada smo aplicirali za dodelu sredstava, bili smo iznenađeni, jer smo uvideli više prednosti. Prvo zbog toga što Fond za inovacionu delatnost zahteva detaljno predstavljanje projekta i tera vas da dobro strukturirate projekat. Drugo, na prezentaciji smo videli da je način razmišljanja ekspertske komisije ohrabrujući  i daje vam drugačiji pogled. Naime, mi smo dali naša očekivanja u pogledu prihoda, koje očekujemo u narednih nekoliko godina, moram da napomenem da je nama ovo novi projekat, ali ekspertska komisija je bila uverenja da možemo da ostvarimo mnogo veći iznos prihoda, pošto oni gledaju mnogo šire. S obzirom da će projekat trajati oko sedam godina naša projekcija je bila da u petoj godini imamo 100.000 evra prihoda, a oni su rekli da imamo veći potencijal, pa sam ja izneo novu projekciju da možemo da povećamo prihode 3-5 puta, ali su oni smatrali da može i više. Posebno me raduje informacija da će nam iz Fonda za inovacionu delatnost biti dodeljen mentor za projekat, što će biti dodatna podrška. To znači da smo dobili sredstva, ali i stručnu pomoć za realizaciju projekta. 

Gde planirate da plasirate proizvod kada bude gotov?

Mi smo planirali u početku da plasiramo proizvod samo u regionu, međutim, moguće je da se plasira i na tržište Bliskog Istoka i Azije. Ideja celog projekta je sprečavanje zloupotrebe na platformama, gde se ne koristi način plaćanja platnim karticama. To je prvo u Srbiji i regionu, ali se ispostavilo da postoji i šire tržište. Mi smo na tržištu Srbije prisutni 12 godina i stekli smo iskustvo kako ono funkcioniše i kako može da se spreče zloupotrebe. Isti ili slični problemi postoje i na drugim tržištima, većim od srpskog i tu vidimo potencijal za primenu proizvoda.  Alati za sprečavanje prevara već postoje, ima ih na stotine i hiljade različitih, manje ili više uspešnih, ali su oni fokusirani na prevaru iz ugla platnih kartica, što je potpuno drugačiji pristup problemu, nego što je potrebno u Srbiji. To smo mi to na ličnom iskustvu videli, jer smo hteli da uzmemo takav alat, ali smo shvatili da nam ne bi pomogao, jer je ovde specifičan problem i oni nemaju rešenje za to. Zbog toga smo mi napravili naše rešenje.

 

 Biljana Blanuša

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!