Finansijske usluge

“MK Grupa” Miodraga Kostića preuzima slovenačku “Hetu”?

Tri kiparske kompanije najavile su slovenačkoj Agenciji za zaštitu konkurencije (AVK) preuzimanje slovenačke "Hete Ašet Resolution" i njenih firmi ćerki TCK i TCV, objavljeno je na veb stranici AVK-a.

Prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog dnevinika “Finance”, reč je o kompanijama povezanim sa Midragom Kostićem, jednim od najvećih srpskih preduzetnika, koje su se u procesu prodaje pokazale najboljim ponuđačem za “Hetu”.

Za kupovinu “Hete” nadmetala su se četiri kandidata. Pored Kostića, koji je, prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog lista, ponudio najviše - od 220 do 230 miliona evra - ponude su dostavili norveški B2, švedski DDM i češki APS, fondovi specijalizovani za kupovinu loših kredita, koji su već prisutni u Sloveniji, prenosi RTV.

Heta, "loša banka" nastala od ostataka posrnule “Hypo Alpe Adria” grupe, ima oko 550 miliona evra potraživanja i oko 100 miliona evra vredne nekretnine.

Pored odobrenja slovenačkog AVK-a, Kostić će za preuzimanje morati da dobije pristanak i čuvara konkurentnosti u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Ukoliko dobije saglasnost, “Hetu” će preuzeti preko kiparskih preduzeća Ermaged Limited, Mormont Limited i Wirfil Limited.

MK Grupa u Sloveniji već ima hotel “Kempinski Palace” u Portorožu, preko kojeg je postala i 53-procentni vlasnik Aerodroma Portorož. Takođe, preko “AIK banke” ima vlasnički udeo od 91 odsto u “Gorenjskoj banci”, a planirali su da kupe i “Abanku” koju je na kraju preuzeo fond “Apollo”.

MK Grupa je, povodom informacije da će Miodrag Kostić preuzeti slovenačku kompaniju “Heta”, saopštila: “Kontinuirano tražimo nove poslovne mogućnosti kako u Sloveniji, tako i u regionu. Poslovni procesi koji su u toku su u domenu poslovne tajne, pa nismo u mogućnosti da ih komentarišemo. Javnost ćemo blagovremeno obavestiti ukoliko do novih akvizicija i dođe".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!