Finansijske usluge

“Mitilineos” traži od Vlade Srbije da plati dug od 40 miliona dolara

Kompanija “Mitilineos” poslala je dopis Vladi Srbije 5. januara 2018. godine podsećajući ih na obavezu, koju su preuzeli po odluci arbitražnog suda u Švajcarskoj, kojom se država Srbija obavezala da isplati kompenzaciju ovoj kompaniji u visini od skoro 40 miliona dolara.

Podsetimo, Arbitražni sud u Ženevi doneo je prošle godine presudu da je Srbija dužna da toj grčkoj kompaniji plati oko 40 miliona dolara zbog RTB Bora. Kako je saopštila grčka kompanija, Srbija je prekršila obaveze međunarodnog ugovora prema Grčkoj i “Mitilineosu” preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine, koje su "RTB Boru” dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo". Sud je naveo da je Srbija indirektno prisvojila investicije “Mitilineosa” bez kompenzacije.

U novom dopisu kompanije “Mitilineos”, u koji je BIRN imao uvid, Vladi Srbije se stavlja do znanja da svaki dan neizvršenja ove odluke košta građane Srbije skoro 3.000 dolara, tako da je od stupanja na snagu Odluke arbitražnog suda 19. oktobra 2017. godine do danas Srbija dužna na ime kamata preko 200.000 dolara.

I taj se dug iz dana u dan uvećava.

BIRN je, kako se navodi u tekstu objavljenom na njihovom portalu, kontaktirao kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić za komentar, ali im je sugerisano da provere u Ministarstvu finansija direktno, jer je dopis na njih adresiran. U Ministarstvu finansija nisu mogli da im kažu ništa više o tom slučaju, osim što ih je PR menadžerka uputila na Ministarstvo privrede.

U dopisu u koji je BIRN imao uvid ne pominje se Ministarstvo privrede, na njih dopis nije adresiran, već samo na ministra finansija Dušana Vujovića, kao i na Upravu za trezor i Upravu za javni dug. Takođe, sa dopisom je upoznat i Milan Lazić iz advokatske kancelarije Karanović i Nikolić iz Beograda, koja zastupa državu Srbiju u ovom postupku.

Iz kompanije “Mitilineos” se pozivaju na odluku iz oktobra 2017. godine koja je konačna, a žalba Federalnom sudu Švajcarske, koju je Srbija preko svojih zastupnika podnela, ne odlaže izvršenje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!