Energetika

Ministri Sijarto i Antić o energetskoj saradnji dve zemlje

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom u Tapolki, u Mađarskoj. Ministri su se saglasili da dve vlade stavljaju akcenat na čvrstu saradnju u oblasti energetike, posebno na razvoj projekta zajedničkog gasnog interkonektora koji je od strateškog značaja za razvoj obe zemlje. Oni su istakli da je u toku koordinacija aktivnosti koje će u svim scenarijima obezbediti snabdevanje gasom Srbije i Mađarske.

„Za energetsku bezbednost našeg regiona, ključna je sigurnost snabdevanja gasom kao značajnog energenta kako za građane, tako i za privredu. Sigurnost snabdevanja gasom u vrhu je naših prioriteta i ta pitanja nijedna zemlja ne može da rešava sama za sebe, već ona moraju da se rešavaju na nivou regiona, između suseda i na način koji će svima obezbediti energetsku sigurnost. Mi smo kao dve odgovorne vlade, ispitali čitavu lepezu mogućnosti snabdevanja gasom i saglasili se da u svim scenarijima imamo precizne modalitete kako ćemo obezbediti neophodne količine“,  naglasio je ministar Antić.

Na sastanku dvojice ministara Srbiji je još jednom pružena snažna podrška Mađarske na EU putu.

„Smatram da je interes EU da se regionu Zapadnog Balkana, a naročito  Srbiji pruži podrška u procesu evrointegracija, naglasio je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Dvojica ministara naglasila su da izuzetni partnerski odnosi dve države otvaraju širok spektar mogućnosti za saradnju  i podsetila da je u februaru 2018. potpisan Memorandum o razumevanju između  EMS AD, MAVIR, EPEX SPOT, HUPX i SEEPEX, kojim su definisani osnovni principi saradnje u cilju korporativnog spajanja dve berze električne energije – srpskog SEEPEX-a, i mađarskog HUPX-a.  

„Nadamo se da će se naše dve berze električne energije, srpski SEEPEX i mađarski HUPX, do kraja godine ujediniti i stvoriti moćnu regionalnu berzu u interesu čitavog regiona. Na taj način omogućio bi se jedinstveni nastup na tržištima električne energije u zemljama Centralnoistočne i Jugoistočne Evrope, povećala likvidnost dan-unapred tržišta, kao i rentabilnost i efikasnost  poslovanja obe kompanije. To će rezultirati ne samo pozitivnim operativnim poslovanjem SEEPEX i HUPX, već i daljim produbljivanjem političkih i ekonomskih odnosa sa Mađarskom i ubrzavanjem procesa integracije srpskog tržišta električne energije u jedinstveno EU tržište“, istakao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!