Industrija

Ministar Siniša Mali sa predstavnicima kompanije „Huawei“ razgovarao o saradnji

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se sa predstavnicima kompanije „Huawei“ sa kojima je razgovarao o dugoročnoj saradnji na realizaciji zajedničkih projekata, u okviru inicijative „Pojas i put“, kao i dogovora o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Narodne Republike Kine.

„Huawei“ je kompanija partner Srbije na razvoju sistema “Bezbedni i pametni grad”  (Safe and Smart City), a tema razgovora bio je zajednički rad na razvoju tog koncepta.

Planiran je dalji razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije „Huawei“ kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave u Srbiji.  Uz razmenu informacija obezbediće se platforma za razvoj lokalnih ekosistema u oblasti digitalne transformacije u javnom, finanijskom, obrazovnom, energetskom sektoru kao i u oblasti saobraćaja, što sve treba da dovede do značajnih ušteda, što je i jedna od prednosti koncepta Pametnih gradova, zaključeno je na sastaku.

„Huawei“ je ministru predstavio i mogućnost saradnje na uspostavljanju 5G mreže u Srbiji i sistema Goverment Cloud, koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne državnim organima za njihovo poslovanje.

Saradnja sa kompanijom „Huawei“ dalja je konkretizacija bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Vlade Kine u okviru inicijative "Pojas i put" kao i dogovora o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Kine.

Podsećanja radi, kao jedan od osnovnih ciljeva te saradnje u budućem periodu planirano je otvaranje „Huawei“ centra za inovacije za digitalnu transformaciju (Huavei Innovation Digital Transformation) kao regionalnog centra za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!