Trgovina

“Mercator” prodao deset tržnih centara u Sloveniji za 116,6 miliona evra

Kompanija “Mercator” je saopštila da je s austrijskom kompanijom “Supernova” potpisao ugovor o prodaji svojih deset tržnih centara u Sloveniji za ukupno 116,6 miliona evra.

Ugovorom je predviđeno da trgovinski lanac “Mercator” uzme u zakup delove tih tržnih centara gde već obavlja svoju osnovnu delatnost.

Po zaključenju prodaje, “Mercator” će ostati vlasnik 81 odsto nepokretnosti u Sloveniji, namenjenih njegovoj osnovnoj delatnosti.

"Potpisani ugovor je dokaz da “Mercator” nastavlja da uspešno sprovodi projekat modernizacije, čiji je cilj da se smanje dugovanja Grupe i omogući njen dugoročni razvoj", navodi se u saopštenju i dodaje da se prodajom deset tržnih centara u Sloveniji okončava druga faza projekta modernizacije koju će Merkator nastaviti da sprovodi u budućnosti.

Istaknuto je da je pod rukovodstvom Tomislava Čizmića, Upravni odbor Merkatora u protekloj godini pripremio novu strategiju čiji je cilj da se značajno umanji zaduženost kompanije i tako osiguraju preduslovi za novi investicioni ciklus, što je ključno za dugoročni razvoj najvećeg trgovca u Sloveniji i regionu.

Projekat "monetizacije" Mercatora je otpočeo prodajom tržnog centra u Beogradu krajem prošle godine. Početkom ove godine “Mercator” je objavio međunarodni tender, pozvavši strane investitore i investicione fondove čija je osnovna delatnost upravljanje nekretninama.

Projekat je uključivao prodaju 17 centara u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini.

Posle prodaje centara u Sloveniji i zaključenja druge faze monetizacije, “Mercator” će otpočeti treću fazu, koja uključuje prodaju centara u preostale dve zemlje, prenosi Beta. 

"Na taj način, nastavićemo našu utvrdjenu strategiju u skladu sa dugoročnim planom poslovanja u isto vreme ispunjavajući svoje obaveze prema potpisanim ugovorima sa bankama poveriocima", navodi se u saopštenju “Mercator”-a.

“Supernova” će preuzeti tržne centre Ajdovščina, Celje, Jesenice, Kopar Jedan, Kranj Primskovo, Kranj Savski otok, Ljubljana Šiška, Postojna, Novo mesto i Slovenj Gradec.

Ugovorom je predviđeno da “Mercator” zaključi ugovor o zakupu na 15 godina, uz mogućnost produženja za još 15 godine, pod istim uslovima.

“Supernova”, koju je 1994. godine osnovao Frank Filip Albert, ima sedište u Gracu kao i kancelarije u Beču, Ljubljani, Zagrebu, Bratislavi i Beogradu, a fokusirana je na razvoj i investiranje u nepokretnosti i njen trenutni portfolio premašuje vrednost od jedne milijarde evra u sredstvima.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!