Trgovina

“Mercator” prodaje 13 tržnih centara u zemljama u regionu

Kompanija "Mercator" počela je prodaju 13 tržnih centara, jednog u Sloveniji i 12 u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Time je nastavila primenu strategije za smanjenje dugovanja “Mercator grupe”. "Mercator" je prošle godine prodao 10 tržnih centara u Sloveniji austrijskom investitoru "Supernova", a sada prodaje šoping centar u Kopru, kao i četiri nekretnine u Hrvatskoj, šest u BiH i dve u Srbiji, javlja ljubljanski "Dnevnik".

Sve nekretnine se prodaju po principu zakupa, što znači da će "Mercator" ostati zakupac nekretnina koje trenutno poseduje, prenosi agencija STA.

Prodaja objekata je deo strategije iz 2014. godine, kada je odlučeno da se kroz projekat monetizacije imovine smanji dugovanje "Mercator grupe" i omogući njen dugoročni razvoj i ulaganje u osnovnu delatnost poslovanja - maloprodaju robe široke potrošnje, prenosi RTV.

Strateški cilj kompanije je da se na taj način ide ka daljem snižavanju dugova, kako bi se do 2021. godine obezbedila finansijska sredstva za nova investiciona ulaganja u razvoj korporativnog biznisa.

"Mercator grupa je u poslednje dve godine povećala EBITDA (profit pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija) u okviru koje posluju IDEA prodavnice, “Roda” marketi i “Mercator” hipermarketi, za više od 72 odsto, odnosno sa 62,3 miliona evra na 107,5 miliona evra. “Mercator Grupa” je uspela da snizi dug za skoro 200 miliona evra, što je doprinelo tome da odnos neto duga i EBITDA, sa 14,1, bude snižen na ispod šest", saopšteno je iz kompanije.

“Mercator” je poslovao u sastavu hrvatskog koncerna “Agrokor”, koji je u aprilu prestao da postoji pod tim imenom zbog ogromnih dugovanja, a njegovo poslovanje preuzela je novoosnovana Fortenova grupa.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!