Društvo

Međunarodni dan žena - u Srbiji žene ravnopravne u obavezama, ali ne i u pravima

U Srbiji i ovaj Osmi mart žene dočekuju sa lošom statistikom. Njihov položaj i dalje je nepovoljniji od položaja muškaraca u svim oblastima društvenog života, posebno u oblasti rada i zapošljavanja, ekonomskoj sferi, političkom životu, pokazuju brojna istraživanja.

Na to ukazuje i izveštaj Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Na probleme sa kojima se suočavaju ukazuju žene sa invaliditetom, samohrane majke, nezaposlene, žene manjinske seksualne orijentacije, one na selu, pripadnice nacionalnih manjina.

Pred ženama je mnogo obaveza, a nedovoljno prava. Od njih se očekuje da istovremeno budu dobre domaćice, majke, da rade i doprinose kućnom budžetu. A one traže bolje uslove kako bi odgovorile svim zadacima savremene žene. Ankete pokazuju da "žene ne mogu dovoljno da se posvete svojoj porodici zato što je opšta trka oko novca, oko gole egzistencije". Takođe ukazuju da bi mogli biti bolji uslovi što se tiče porodiljskog i trudničkog bolovanja.

Žene u Srbiji su obrazovanije od muškaraca. U 2016. godini doktoriralo ih je 14 odsto više od muškaraca. Ipak, na tržištu rada su u nepovoljnijem položaju. Preduzetnica je upola manje. U novčaniku gube trku jer su često za isti posao manje plaćene. Teže zauzimaju rukovodeća mesta, prenosi RTS.

Zabrinjavaju i najnoviji podaci Instituta za sociološka istraživanja i Centra za mame. Jovana Ružić iz Centra za mame navodi da oko 60 odsto mama u Srbiji zarađuje platu koja je manja od republičkog proseka, da njih 14,5 odsto zarađuje manje od 150 evra mesečno, a 48 odsto zarađuje između 150 i 300 evra. "Često u medijima čujemo optužbe na račun žena da one ne žele da rađaju decu zato što žele da žive lagodnim i luksuznim životom. Naše istraživanje je pokazalo da svega malo više od tri odsto žena ima platu veću od 700 evra, tako da tu luksuza nema", kaže Ružićeva.

Poslodavci im neretko zatvaraju vrata kada kažu da žele da postanu majke. A zaposlene žene posle porodiljskog ponekad sačeka premeštaj na niže radno mesto, pa čak i otkaz."Država bi za početak trebalo da poštuje sopstvene zakone i da one koji ne poštuje njene zakone kažnjava, a ne samo da upozorava ili nedovoljno dobro kažnjava, mislim na poslodavce koje otpuštaju trudne žene, na poslodavce koji ne plaćaju prekovremeni rad, na vrtiće koje možete da upišete isključivo ako imate debelu vezu", navodi Ružićeva.

Ženska prava u Srbiji poštuju se više na papiru nego u svakodnevnom životu, kažu žene. Zakoni su, ocenjuju, dobri, ali je problem što se nedovoljno sprovode. To, kažu, osećaju i kada je reč o nasilju u porodici. Češće su žrtve nasilja u partnerskom odnosu od mušakaraca. Kada sistem zakaže, svedoci smo - plaćaju životom.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!