Industrija

Među vodećim proizvođačima oružja najviše američkih kompanija

Industrija oružja jedna je od najunosnijih privrednih grana na svetu.

Prema podacima Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanja (SIPRI), samo 2016. godine je sto vodećih proizvođača oružja i vojne opreme u svetu ostvarilo ukupno 375 milijardi dolara prihoda.

I dok SIPRI još nije objavio podatke prihoda kompanija iz sektora vojne industrije za 2017. godinu, to je napravio specijalizoani portal za vojna pitanja Defense News. Oni su sastavili listu 100 najvećih kompanija prema prihodima koje ostvaruju od prodaje oružja i vojne opreme.

Očekivano, lestvicom dominiraju velike američke kompanije, pa tako zauzimaju čak pet od prvih šest pozicija. Na prvom mestu je, takođe očekivano, kompanija “Lokid Martin” koja je najpoznatija po proizvodnji borbenih aviona, naročito modela F-35 i F-16. Prošle godine kompanija je u obrambenom sektoru svog poslovanja prihodovala 47,985 milijardi dolara, što je rast od 10 posto u odnosu na 2016. godinu. Ujedno, to je i 94 posto ukupnih prihoda kompanije.

Na drugom mestu je američka kompanija “Raytheon” čiji su prihodi od prodaje oružja i obrambenih sistema iznosili 23,574 milijarde dolara u 2017. godini (pet odsto više nego godinu ranije), dok se na trećem mestu nalazi britanska kompanija “BAE Systems”, koja je zaradila 22,38 milijardi dolara od prodaje oružja, što je pet odsto manje nego prethodne godine, prenosi “Jutarnji list”.

Nakon njih redom slede još tri američke kompanije – “Northrop Grumman” (21, 7 milijardi dolara), “Boing” (20,561 milijardi dolara) i “General Dynamics” (19,587 milijardi dolara). Daleko iza njih, na sedmom mestu, je evropski “Erbas” sa 11,186 milijardi dolara prihoda od obrambenog dela poslovanja, dok je na osmom mestu prva ruska kompanija na listi, “Almaz-Antey” sa 9,125 milijardi dolara prihoda.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!