Svet građevinarstva-nekretnina

Maroko gradi najviši neboder u Africi

Maroko je blizu Rabata pokrenuo izgradnju "Tornja Mohamed VI." visokog 250 metara koji bi mogao da ponese titulu najvišeg nebodera Maroka i Afrike, prenosi zvanična agencija MPA.

Na desnoj obali reke Bouregreg u mestu Sale, blizu glavnog grada kraljevstva, to zdanje od 55 spratova će finansirati BMCE Bank marokanskog milijardera Othamana Benjellouna.

Plan izgradnje je objavljen 2016. godine i od tada su izvedeni pripremni radovi, rekao je Benjelloun kralju Mohamedu VI. tokom zvanične svečanosti.

Gradnja je poverena konzorcijumu belgijske kompanije Besix koja je učestvovala u izgradnji tornja Burj Khalifa u Dubaiju, kineskoj kompaniji CRCCI i marokanskoj TGCC.

Neboder će, prema procenama, koštati 4 milijarde dirhama (367 miliona evra).

Graditelji Besix i TGCC su sredinom oktobra rekli da bi najviši toranj Afrike trebalo da bude završen u maju 2022. godine.

U neboderu će se biti kancelarije, rezidencije, jedan hotel i na četiri najviša sprata opservatorij.

Maroko je pokrenuo veliki program nazvan "Rabat, grad svetlosti" koji predviđa brojne projekte na obe obale Bouregrea, poput " Velikog pozorišta" koji je projektovala britansko-iračka arhitekta Zaha Hadid i "Kuću umetnosti i kulture".

U Maroku su najviši neboderi Maroko Telecom u Rabatu visok 139 metara i dva tornja blizanca Twin Center u Casablanci, visoki 115 metara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!