Trgovina

“Marks&Spencer” do kraja godine zatvara još 100 objekata

Poznati trgovački lanac “Marks&Spencer” biće izbačen s liste najvećih britanskih kompanija FTSE 100 indeks.

To je praktično krajnji udarac nekada moćnom gigantu koji se u grupi velikana nalazio još od svoje prve IPO 1984. godine.

I dok su poslednjih godinu dana zbog čak 40-procentnog pada cena akcija zadnje nade polagali u prehrambeni sektor svog poslovanja, i on je počeo da tone u sve veće dugove, prenosi B92.

"Ovo je kraj jedne ere za ikonu britanske trgovine. Njihov izlazak iz FTSE 100 liste još je samo jedan udarac već posrnulom gigantu", istakao je stručnjak za trgovinu Ričard Hajman.

Iz kompanije su najavili da će do 2020. godine, ipak, zatvoriti više od 100 planiranih poslovnica. Samo prošle godine zatvorili su 85 robnih kuća i 25 poslovnica "Simpli fuda".

Inače, M&S bio je prvi britanski trgovački lanac koji je pre 20 godina zabeležio dobit pre oporezivanja od milijardu funti.

Stručnjaci ističu kako je najveći problem kompanije zapravo njena tromost. Zbog nemogućnosti da se prilagode na nove trendove kompanija se suočava sa sve većom konkurencijom koji će sada teško nadmašiti. I dok im je “Primark” postao glavni konkurent na polju fizičkih prodavnica, “ASOS” im, s druge strane, stvara velike probleme na polju onlajn prodaje.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!