Proizvodnja hrane i pića

Manifestacija “Ukusi Francuske”

Ove godine Ambasada Francuske u Beogradu peti put organizuje manifestaciju “Ukusi Francuske”, a za prijave je ostalo nešto više od dve nedelje.

Jubilarno, peto izdanje Ukusa Francuske zakazano je za četvrtak, 21. mart 2019. godine, odnosno za celu sedmicu, između 18. i 24. marta.

Koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta,  ponudiće svojim gostima za večeru menije inspirisane francuskom gastronomijom. Ovo jubilarno peto izdanje biće u znaku “društveno odgovorne” gastronomije. Od restorana se ocekuje da tog dana ponude svojim gostima menije koji je pripremljeni u skladu sa imperativima savremenog doba, a to su poštovanje i zaštita prirode i zdravi obroci. Očekuje se učešće 5.000 šefova koji će promovisati lokalne proizvođače i proizvode koji su uzgojeni ili spravljeni tako što štite životnu sredinu.

.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista  Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Međutim,  gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i svoju i francusku tradiciju kao inspiraciju.

Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani.

 

Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu online priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni žiri, sastavljen od najvećih svetskih šefova, potom pravi selekciju i bira restorane koji ulaze u spisak zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka koje učestvuju u ovom jedinstvenom, globalnom projektu.
Potražite više informacija na sajtu https://uk.france.fr/en/campaign/gout-france-good-france


U prvom izdanju Goût de France 2015. godine učestvovalo je pet restorana, u drugom izdanju, petnaest, a 2018. godine bilo je sedamnaest restorana iz Srbije.
Francuske ambasade u celom svetu podržavaju lokalno projekat. Na restoranima je da, za sada, osmisle meni i da se prijave online pre isteka roka. Restorani koji su već učestvovali koriste staru šifru.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!