Agro svet

Makedoniji rok do 14. aprila da reši spor oko uvoza srpskog brašna

CEFTA sporazum je u ozbiljnoj krizi, a ideja o ekonomskom povezivanju regiona je na "klimavim nogama" zbog čestih jednostranih, provokativnih odluka pojedinih vlada regiona i uvođenja vancarinskih barijera u trgovini sa Srbijom, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Najnoviji takav slučaj je spor o brašnu sa Makedonijom, a Srbija će, ukoliko Makedonija do 14. aprila ne bude našla rešenje za uvoz srpskog brašna, istog dana primeniti "pun set" kontramera, najavio je Ljajić u izjavi za Tanjug.

"Ako do 14. aprila ne nađemo rešenje, automatski ćemo istog dana uvesti kontramere. Nemamo drugog mehanizma, bili smo dovoljno strpljivi i tolerantni", jasan je Ljajić.

Kaže da Srbija razume da je makedonska vlada pod "strašnim pritiskom malog mlinarskog lobija", ali podvlači da srpska strana više neće trpeti "jedno takvo nelogično i neekonomsko ponašanje".

Pomak je, podseća, napravljen nakon nedavnih razgovora sa makedonskom stranom o priznavanju međusobnih sertifikata i radnog vremena inspekcija na graničnim prelazima, a Srbija je predložila potpuno ukidanje kontrolnih markica, koje se lepe na pakovanja brašna.

"Predlažemo da potpuno ukinemo markice, i mi i oni, jer nema potrebe da se rade duple kontrole ako se međusobno priznaju sertifikati zato što se na taj način povećava vrednost robe, a na kraju, to sve plaćaju potrošači", kaže Ljajić.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!