Finansijske usluge

London nije više lider na tržištima privatnog kapitala

Ujedinjeno Kraljevstvo izgubilo je svoj krunski položaj na tržištima privatnog kapitala, objavio je londonski Financial Times.

Ukupna vrednost 187 velikih transakcija sklopljenih u Londonu od početka godine do 7. decembra bila je 21,4 milijarde evra.

Tokom istog razdoblja, vrednost transakcija sklopljenih u Amsterdamu, dosad drugom najomiljenijem habu za velike investitorske poduhvete, popela se na 23,5 milijarde evra, uprkos činjenici da je broj transakcija sklopljenih u Londonu bio tri puta veći.

Londonski City ostao je kičma globalnih finansija, ali kada je reč o ključnim i velikim transakcijama institucionalni investitori, poput private equity fondova, preferiraju finansijska središta za koja znaju da će ostati unutar EU, zaključuju finansijski analitičari, prenosi portal Novac.

Od 10 najvećih preuzimanja koja su se dogodila ove godine samo je Silver Lakeova akvizicija Zootopije zaključena u Londonu.

Kalium Bel, šef odeljenja za preuzimanja i korporativne finansije u Investecu, kompaniji koja je finansirala ovo istraživanje, rekao je za Financial Times da trendovi pokazuju naglo hlađenje privatnih ulagača za poslovanje u Londonu i da je reč o procesu koji će postajati sve intenzivniji dok se ne razjasni pitanje Bregzita. Prema njegovom mišljenju, prilično je izvesno da će veliki globalni fondovi biti još oprezniji prema Cityju u prvoj polovini naredne godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!