Berza

London i dalje vodeći svetski centar za trgovinu valutama

Britanija je povećala vodstvo pred Sjedinjenim Državama, potvrdivši poziciju vodećeg centra za trgovanje valutama u svetu dve godine nakon referendumske odluke o izlasku iz Evropske unije, pokazuje analiza Reutersa.

Tržišta valuta spadaju među najveća i najbolje umrežena tržišta u svetu, uz dnevnu vrednost transakcija, koje se mere u hiljadama milijardi dolara.

Reutersova analiza, bazirana na podacima centralnih banaka pet vodećih trgovinskih centara, pokazala je da je prosečni dnevni obim trgovanja valutama u Britaniji u aprilu ove godine dostigao rekordnih 2.700 milijardi dolara, što je čak 23 odsto više u odnosu na april 2016. godine.

Stopa njegovog rasta dvostruko je veća od one u drugoplasiranim SAD, gde je iznosila 11 odsto, uz prosečnu dnevnu vrednost obima trgovanja od 994 milijarde dolara.

To znači da se oko dve petine globalnih kupoprodaja valuta obavlja u Velikoj Britaniji, odnosno najvećim delom u Londonu.

Prosečna dnevna vrednost transakcija u Britaniji ujedno je otprilike identična vrednosti britanskog BDP-a, napominje Reuters.

Treće mesto na lestvici vodećih svetskih centara pripalo je Singapuru, koji je u posmatranom dvogodišnjem periodu zabeležio pad vrednosti obima trgovine valutama za pet odsto, na 523 milijarde dolara.

Na četvrtom mestu je Hong Kong s povećanjem vrednosti trgovine devizama za 10 odsto, na 482 milijarde dolara. Peto mesto pripalo je Japanu sa stopom rasta od dva odsto i vrednošću transakcija od 415 milijardi dolara.

London dominira globalnim tržištem valuta već gotovo pola veka.

Bankari i trgovci tumače ukupan rast trgovine valutama globalnom političkom neizvesnošću, uključujući i Brexit. Među razlozima izdvajaju i predsednički mandat Donalda Trampa u SAD i pretnju trgovinskih ratova u kojima učestvuju SAD, Kina i Evropska unija.

Vremenska zona između SAD i Azije garantuje Londonu dobru poziciju u periodu globalnih previranja, objašnjavaju.

"Dobra geografska pozicija pomaže (Londonu) jer se većina važnih vesti za tržišta - bilo da je reč o SAD ili o Evropi - dešava u toku radnog vremena tržišta u Londonu", tumači Neil Jones iz japanskog Mizuho Banka, baziran u Londonu.

"Neizvesnost u pogledu Brexita možda je značajna, ali zasenjuje je vremenska zona u kojoj se London nalazi, kao i jezik i prednosti povezane s najvećim tržištem", dodaje Jones.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!