Razvoj

London gubi oko 10.000 radnih mesta u prvom talasu posle Bregzita

Oko 10.000 radnih mesta iz britanskog finansijskog sektor biće preseljeno u inostranstvo u narednih par godina, ako Londonu ne bude odobren pristup evropskom jedinstvenom tržištu.

Frankfurt je daleko najpopularnija među destinacijama za preseljenje i "za dlaku" je ispred Pariza, pokazalo je prvo sveobuhvatno istraživanje Rojtersa sprovedeno među 123 kompanije koje zapošljavaju najveći broj radnika u međunarodnim finansijama.

Anketa je obuhvatila različite finansijske aktere - od najvećih banaka, osiguravača, fondova za upravljanje imovinom, privatnih investicionih fondova do berzanskih platformi u Britaniji, kojima je bilo postavljeno pitanje o detaljima njihovih planova u slučaju tzv. "tvrdog" Bregzita.

Skoro polovina anketiranih kompanija izjavila je da će morati da presele zaposlene ili da restrukturiraju svoje poslovanje zbog Bregzita, koji treba da se okonča u martu 2019. godine. Jedna trećina ispitanika je rekla da to neće imati uticaj na njihovo poslovanje. Broj radnih mesta koja će biti premeštena ili otvorena u inostranstvu temelji se na odgovorima 39 kompanija koje zapošljavaju najmanje 350.000 ljudi.

U britanskom finansijskom sektoru radi oko 1,1 milion ljudi.

 

Izvor: RTV

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!