Berza

Kripto hedž fondovi pretiču svoje benčmarkove

Menadžeri Hedž fondova su bili pod pritiskom, nakon što su bili kritikovani zbog naplaćivanja visokih naknada (paywall), dok istovremeno nisu uspevali da prevaziđu jeftine indeks trekere.

Međutim, investitori koji ulažu u hedž fondove i koji se klade na kripto imovinu, imaju manje razloga da žale: ova sredstva komotno prevazilaze široke mere tržišnih performansi.

Kao što je već uobičajeno, kada je reč o kriptovalutama, povraćaji su ogromni. Prema podacima firme HFR, kripto hedž fondovi su ove godine (do novembra) ostvarili 1,641 odsto povraćaja. Sredstva u indeksu HFR-a drže portfolio imovine poput bitkoina, ethereuma, litecoina, kao i tokena iz početnih ponuda novčića (ICO).

Prema indeksu HOLD 10, indeks vrednosti deset najvećih ponderisanih kriptoimovina je u istom periodu ostvario samo 1,226 odsto povraćaja. Mera cena bitkoina koju pruža CME Grupa je porasla za 857 procenata.

Učinak odbrambenih sredstava može se objasniti njihovim ulaganjima u ICO-e, koji spajaju aspekte digitalnih tokena sa crowdfunding-om. Gotovo svako nadzorno telo je upozorilo investitore da razmišljaju dva puta pre nego što ulože, ali uprkos tome, neki ICO-i su zabeležili ogromne dobitke, bilo da je to po sopstvenim zaslugama ili zato što su tokeni denominovani u ethereumu, koji je ove godine ostvario više od 6.000 odsto dobitka.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!