Industrija

Kompanija “Gorenje” prodala fabriku u Staroj Pazovi

“Gorenje Grupa” je prodala fabriku za proizvodnju grejača za vodu “Gorenje Tiki” iz Stare Pazove švedskoj kompaniji “Nibe Industrier”.

Ovu informaciju objavio je slovenački proizvođač aparata za domaćinstvo na Ljubljanskoj berzi.

"Zaključili smo ugovor o prodaji 100 odsto akcija kompanije “Gorenje Tiki” d.o.o., kompaniji “Nibe Industrier AB”, jednom od ključnih igrača na evropskom tržištu električnih grejača vode", piše u saopštenju “Gorenja Grupe”.

U obaveštenju se ne navodi vrednosti transakcije.

“Gorenje Tiki”, osnovano 1951. godine od kada i posluje kao deo grupe “Gorenje”, ostvaruje godišnju prodaju od oko 35 miliona evra i ima jaku tržišnu poziciju u istočnoj Evropi. Svoje proizvode izvozi u više od 40 zemalja, a najviše u Ukrajinu, Nemačku, Austriju, Sloveniju i Rusiju, prenosi B92.

Glavni izvršni direktor kompanije “Nibe”, Gerterik Lindkvist, poručio je u saopštenju da će “Gorenje Tiki” ojačati njihovu tržišnu poziciju kao jednog od najvećih proizvodjača grejača za vodu u Evropi, i da će putem ove akvizicije kompanija dobiti i pristup proizvodnim kapacitetima u Srbiji.

Ceo menadžerski tim u Staroj Pazovi ostaće na položaju, “Gorenje” će i dalje biti industrijski kupac njihovih proizvoda, dok će “Nibe” dobiti robnu marku "Tiki", dodaje se u saopštenju.

Kompanija “Nibe”, koja je listirana na berzi u Stokholmu, ostvarila je prošle godine oko 2,1 milijardi evra prihoda i dobit od oko 190 miliona evra nakon oporezivanja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!