Saobraćaj i transport

Kompanija Flixbus ulazi na nemačko tržište železničkog prevoza putnika

Nemačka kompanija za autobuski prevoz Flixbus objavila je da će početi da pruža usluge železničkog prevoza putnika na dve duge linije u matičnoj Nemačkoj, najavljujući time konkurenciju državnom železničkom gigantu “Deutsche Bahnu”.

"Flixtrains" će od 24. marta prevoziti putnike na liniji Hamburg-Koeln, a od aprila na liniji Stuttgart-Berlin. Minimalna cena karata biće 9,99 evra.

"Već smo Flixbusom pokazali da mobilnost ne mora nužno biti skupa", istaknuo je u saopštenju osnivač kompanije Andre Schwaemmlein. "Integracijom Flixtraina mogućnosti za putnike u Nemačkoj postaju još atraktivnije", dodaje.

Flixbus je u projektu “Flixtraina” udružio snage sa češkim železničkim prevoznikom “Leo Expressom” i nirnberškim “BahnTouristikExpressom”.

Kompanija je ušla u poslovanje sa železničkim prevozom prošle godine spašavanjem insolventne inovativne kompanije “Locomore”, koja je time dobila priliku ponovo da pruži usluge na cenovno povoljnoj liniji Berlin-Stuttgart.

Nemački sektor železničkog prevoza liberalizovan je 1994. godine, ali je “Deutsche Bahn” zadržao dominantnu poziciju, s udelom na tržištu usluga prevoza na dugim linijama od 99 odsto.

Flixbus je osnovan pre pet godina i izrastao je u najpopularnijeg autobuskog prevoznika u Nemačkoj kada su u pitanju duge linije. U međuvremenu su se proširili na još 25 evropskih zemalja prevezavši više od 100 miliona putnika.

Planiraju da uđu i na američko tržište, tako što će u Kaliforniji u drugoj polovini godine ponuditi usluge autobuskog prevoza na dugim linijama. Time bi postali konkurent čuvenom “Greyhound Linesu”, napominje AFP.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!