Softver

Koji virtualni asistent je najpametniji?

Koliki IQ imaju pametni asistenti - pitranje je na koje su stručnjaci Feng Liu, Yong Shi i Ying Liu pokušali da daju odgovor.

Virtualni asistenti na pametnim telefonima, tabletima, fabletima, računarima i zvučnicima okupiraju svet ili barem onaj deo sveta u kom prevladava engleski jezik. Zato je zanimljivo videti ko se na tom planu pokazao kao najbolji i koliko je ispred konkurencije. 

Prema njihovom izveštaju, veštačka inteligencija "Google"-a je trenutno najbolja i beleži IQ od 47,28. To je nešto niže od 55,5, koliki je prosečni IQ deteta od šest godina. Ali, ujedno je i skoro pa dvostruko bolja od IQ-a koji ima Siri - 23,9. To znači da je Siri manje pametan asistent i od "Microsoft"-ovog Binga (31,98) ili Baidua (32,92). Svi ti rezultati su manji od IQ-a prosečnog 18-godišnjaka, koji iznosi 97.

Međutim, koliko god ova situacija bila nepovoljna, ona je bolja od stanja 2014. godine, kada su IQ rezultati za "Google" i "Baidu" iznosili 26,5, odnosno 23,5, slično rezultatu koji Siri ima danas, što "Apple"-u nikako ne ide u prilog.

"Stanje se bitno poboljšalo tokom poslednjih nekoliko godina, ali još uvek ima mnogo prostora za napredak jer je zaostatak osetan čak i kad se uporedi sa šestogodišnjim detetom, a to nikako ne može biti ideal kojem teže najveće kompanije", stoji u naučnom radu trojice stručnjaka.

Oni su svoj test svrstali u četiri kategorije, jednu u kojoj se primaju informacije i prati njihovo razumevanje kroz drugu, tako što se nude rezultati tih informacija. Treća je vezana za veštine koje asistenti poseduju u smislu da sami reaguju u datoj situaciji, dok je poslednje test kreativnosti, odnosno, improvizacije.

 

Izvor: ICT

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!