Bez kategorije

Koji su najveći izazovi svakog početnika u frilensingu?

U frilens svetu imate priliku da izgradite biznis koji god poželite, nemate striktno određeno radno vreme, sami birate poslove, klijente i uslove rada, ali samo ako uspete da se izborite sa izazovima frilensinga.

U frilens svetu imate priliku da izgradite biznis koji želite, nemate striktno određeno radno vreme, sami birate poslove, klijente i uslove rada. Međutim, sve ovo je moguće samo ako umete da se izborite sa izazovima frilensinga.
 
Mislim da nemam dovoljno iskustva
Tržište frilensinga raste iz dana u dan, pa ne čudi što frilenserima-početnicima ovaj posao može delovati kao da su bačeni u vodu da plivaju sa velikim ribama. Pa ipak, gledajući to sa pozitivne strane, velika ponuda i potražnja u frilensingu znači da svako od vas ima velike šanse da nađe odgovarajući posao.

Kako biste podigli svoje samopouzdanje, potrudite se oko svog portfolija, koji će dokazati vaše kvalitete i veštine. Pokažite dosadašnje radove i navedite sve kvalifikacije, a diplome i sertifikati koje ste stekli potvrdiće da posedujete stručnost i znanje za obavljanje posla za koji ste se prijavili.

Šta ako se klijentu ipak ne svidi ono što uradim?
Frilens angažman vas često može dovesti u situaciju da niste sigurni šta bi se najviše dopalo vašem klijentu, pogotovo kada prvi put sarađujete sa nekim. Kako biste izbegli nesigurnost, razjasnite očekivanja klijenta što je pre moguće. Pošaljite klijentu primere svojih ranijih radova i pitajte šta tačno očekuje od vas. Zatim, nakon početne faze svog rada za klijenta, tražite povratne informacije o tome da li ste na dobrom putu ili je potrebno uraditi neke korekcije.
Šta ako ne uspem da završim zadato?
Najveća briga svakog frilensera je da neće uspeti da završi zadatak u predviđenom roku. Čak i najiskusniji frilenseri strahuju od toga. Umesto da unapred brinete i paničite, ono što možete da uradite je da jednostavno date sve od sebe. Zatim, napravite plan rada koji će pokriti sve što treba da završite u naznačenom roku, i njemu dodajte i rezervni plan u kojem ćete ispuniti sve ono što se dogovorili da uradite.
Obezbedite veštine koje će vam uliti sigurnost

Frilenseri početnici često dolaze u nepoznate situacije što najčešće izaziva nesigurnost. Najbolji lek za nesigurnost je vera u sopstvene sposobnosti, što manje-više dolazi samo od sebe ako posedujete kvalitetno znanje i praktične veštine, a za frilensere je posebno pogodna mogućnost učenja na daljinu i sticanja znanja u bilo koje vreme, gde god da se nalaze. Steknite nove, tražene kvalifikacije, i obezbedite uspeh u konkurentnom svetu freelancinga koji nudi odlične uslove za uspeh i visoku zaradu.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.