30. Apr 2017.
Home / Vesti / Najnovije vesti iz Sveta / Koje su dve aplikacije koje čak ni CIA ne može da špijunira?
aplikacije koje CIA ne može da špijunira

Koje su dve aplikacije koje čak ni CIA ne može da špijunira?

Vikiliks je na više od 8.000 strana objavio da je američka CIA godinama vršila program špijunaže korisnika širom sveta putem mobilnih telefona, interneta, računara, ali i pametnih televizora, kamera i drugih uređaja.

U tim dokumentima se tvrdilo da CIA efektno može da špijunira Instant Messaging aplikacije “Signal”, “Telegram”, “WhatsApp”, “Confide” i druge, ali je to samo delimično tačno i moguće samo u posebnim uslovima, uz instalaciju adekvatnih “alata” na telefon.

Zahvaljujući “End to End” enkripciji, CIA nije u stanju da čita poruke ili ih presreće na putu od uređaja do uređaja. Ipak, ako na neki način ubaci malware u telefon jednog od korisnika, onda će špijunaža biti omogućena.

“Ne postoji dokaz da je bilo koji bezbednosni protokol aplikacije Signal ili bilo kog dela sistema probijen CIA-inom špijunažom”, objavila je kompanija “Open Whisper Systems”, koja stoji iza End to End zaštite aplikacija “Signal” i “WhatsApp”.

Dakle, ako nemate malware na svom telefonu, koji bi pročitao poruke iz same aplikacije dok su u procesu slanja, onda ste potpuno bezbedni sa aplikacijama “WhatsApp” ili “Signal”.

Pročitajte još

Opel ampera

“Opel”-ov novi model električnog automobila subvencioniše nemačka država

Kompanija “Opel” je objavila cenu električnog modela “Ampera” u Nemačkoj, gde ovaj automobil, uz državne olakšice, košta 34.950 evra.