Industrija

Kineski "ZiJin" gradi novu fabriku u Majdanpeku

Kineska rudarska kompanija "ZiJin", koja je vlasnik RTB Bora, izgradiće u Majdanpeku potpuno novu fabriku za preradu rude po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim standardima, najavljeno je u sedištu te kompanije u Šanghanu, u kineskoj provinciji Fuđijen, tokom posete delegacije Srbije na čelu sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem.

U "ZiJin"-u kažu da je u planu proširenje proizvodnje i obnova rudnika Jama i Cerovo u Majdanpeku i unapređenje tehnologija u topionicama.

Ministar Antić je, posle obilaska kopova i topionice u prvom rudniku kompanije “ZiJin”, rekao je da se očekuje da će do kraja godine “ZiJin” aplicirati za dozvole za gradnju u Majdanpeku i da će početi sa realizacijom projekta flotacije.

Antić je naglasio je da će Srbija imati značajne benefite od razvojnih projekata, koje će “ZiJin” realizovati u Boru kroz otvaranje i modernizaciju postojećih kopova i uvođenje novih tehnologija obrade i topljenja, kao i u okviru zasebnog projekta za rudnik Timok, poznatiji kao Čukaru Peki, prenosi RTV.

Ulaganja “ZiJin”-a u Srbiji, sa najnovijim projektom za Čukaru Peki, dostigla su skoro dve milijarde dolara.

Izvršni direktor “ZiJin” Džordž Fang rekao je ta kompanija za pola godine od preuzimanja RTB Bora napravila neverovatne rezultate u količini obrađenog bakra i izrazio uverenje da će u budućnosti biti postignuti još bolji rezultati.

Inače, kompanija “ZiJin” ima 20 rudnika u Kini i 14 u 11 zemalja, a prvi rudnik bakra i zlata koji se nalazi u blizini Šanghana, u provinciji Fuđijen, otkriven je pre 26 godina. Jedan je od najvećih proizvođača zlata u Kini, drugi po proizvodnji bakra i treći po proizvodnji cinka.

Prema podacima Forbsove liste iz aprila ove godine, tržišna vrednost kompanije je bila 11,7 milijardi dolara, a vrednost poslovne imovine je 16,4 milijardi dolara. Takođe, “ZiJin” je na 10. mestu, od 33 svetske rudarske kompanije koje se bave obojenim metalima, a na prvom mestu kompanija koje se bave eksploatacijom zlata.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!