Finansijske usluge

Kina zabranjuje bitkoin, ali stvara svoju digitalnu valutu

Kineska centralna banka planira strogo da reguliše kriptovalute. Međutim, ista ta banka planira do kraja godine da istraži mogućnosti za pokretanje sopstvene digitalne valute.

Zamenik guvernera Narodne banke Kine, Fan Yifei, izjavio je kako će ova institucija ove godine da reguliše, a po nekim izvorima i zabrani kriptovalute u toj zemlji. Kineska centralna banka objavila je njegovu izjavu na svojim stranicama, prenosi Rojters. Pod novu regulativu i moguću zabranu trebalo bi da uđu sve virtualne valute – ali, zanimljivo, ne i njihova.

Naime, uz najavu zabrane kriptovaluta kineska centralna banka najavila je i da će ove godine početi s istraživanjem i mogućim razvojem svoje sopstvene digitalne kriptovalute.

Kineske vlasti istovremeno pod kapom centralne banke rade i na velikom blokčejn projektu, koji bi trebalo ovu tehnologiju da "iznajmljuje" kao uslugu – blockchain-as-a-service (BaaS). Moguće primene ove tehnologije Kinezi vide u državnim institucijama koje bi putem blokčejna mogle na siguran način da razmenjuju dokumente i poverljive podatke, prenosi Bug.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!