Finansijske usluge

Kina će uskoro imati sopstvenu kriptovalutu

Narodna banka Kine blizu je izdavanja sopstvene kriptovalute.

Istraživači centralne banke intenzivno rade od prošle godine na razvoju sistema, a kriptovaluta je blizu izlaska, rekao je Mu Čhangčun, zamenik direktora odeljenja za plaćanja Narodne banke Kine (PBOC).

Mu je ponovio nameru PBOC-a da digitalna valuta zameni M0, ili gotovinu u opticaju, a ne M2, što bi stvorilo kreditnu sposobnost i uticalo na monetarnu politiku. Digitalna valuta bi, takođe, podržala cirkulaciju i internacionalizaciju juana, rekao je on.

Pokušaji “Facebook”-a da stvori kriptovalutu izazvao je zabrinutost kod globalnih centralnih banaka, uključujući i Narodnu banku Kine, iz koje su rekli da se digitalna imovina mora staviti pod nadzor centralne banke kako bi se sprečili potencijalni devizni rizici i zaštitio autoritet monetarne politike.

"Libra se mora posmatrati kao strana valuta i neophodno je staviti je u kineski okvir upravljanja devizama", rekao je Sun Tianki, zvaničnik iz kineske Državne uprave za devize.

Za razliku od decentralizovane ponude zasnovane na blokčejnu, valuta PBOC-a je namenjena tome da pruži više kontrole zvaničnom Pekingu nad finansijskim sistemom, prenosi B92.

Prema patentima koje je registrovala centralna banka, potrošači i preduzeća preuzeli bi mobilni novčanik i zamenili svoj juan digitalnim novcem. Ono što je najvažnije, PBOC bi takođe mogao da prati svaki put kada novac promeni vlasnika.

Centralna banka će "ubrzati istraživanje zakonskog digitalnog tendera Kine" i pratiti trendove razvoja virtuelne valute u inostranstvu i kod kuće, navodi se u saopštenju PBOC-a u kojem je naveden njen plan rada za drugu polovinu 2019. godine objavljen početkom avgusta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!