Energetika

Katar napušta OPEC

Katar će se od januara 2019. godine povući iz Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC), izjavio je katarski minstar energetike Sad al Kabi.

Ta odluka dolazi nakon što je Katar, najmanji proizvođač od svih članica OPEC-a, ali svetski najveći izvoznik prirodnog gasa u tečnom stanju, redefinisao svoju međunarodnu ulogu i isplanirao dugoročnu strategiju, koja uključuje fokusiranje na sopstvenu gasnu industriju, kazao je on.

"Katar je odlučio da se povuče iz članstva OPEC-a i organizacija je o tome obaveštena", kazao je on na konferenciji za novinare.

Dodao je da će Katar, ipak, učestvovati sastanak OPEC-a u Beču ove nedelje.

Najava o povlačenju prethodi sastanku OPEC-a i njihovih partnera, uključujući Rusiju, 6. i 7. decembra, na kojem će se razgovarati o smanjenju ponude, prenosi B92.

Ministar je rekao da ova odluka nije laka, jer je Katar već 57 godina bio u OPEC-u, ali da je uticaj zemlje na odluke o proizvodnji OPEC-a bio mali. On je naglasio da će Doha nastaviti da poštuje sve svoje obaveze kao i svaki drugi proizvođač koji nije član.

Odluka o povlačenju odražava nameru Katara da usredsredi svoje napore na razvijanje svoje industrije prirodnog gasa, rekao je ministar, s obzirom na to da ova arapska država kreće u povećanje proizvodnje LNG-a sa 77 na 110 miliona tona godišnje.

Rekao je da ova odluka nije povezana sa političkim i ekonomskim bojkotom Katara koji je nametnut od juna 2017. godine od strane de facto lidera OPEC-a Saudijske Arabije i još tri arapske države.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!