Finansijske usluge

Kajmanska ostrva, poznata kao poreski raj, objavljuju podatke o vlasnicima firmi

Iako su poznata kao poresko utočište, Kajmanska ostrva uskoro će otvoriti knjige i do 2023. objaviti podatke o vlasniku svake kompanije koja tamo ima sedište.

Preciznije, kako piše "Quartz", zakon te ostrvske zemlje biće jednak onom koji je prošle godine usvojen u Velikoj Britaniji i koji je u skladu s direktivama EU.

Još 2015. vlada Kajmanskih ostrva konačno je shvatila da bi njihovi blagi poreski zakoni mogli da omoguće pranje novca, Otkriveno je da je britanska teritorija "predmet unutrašnjih i spoljašnjih pretnji od pranja novca i finansiranja terorizma" i da je ostrvo potencijalni dom međunarodnih prevara, izbegavanja plaćanja poreza i trgovine drogom.

Kao veliki ofšor finansijski centar, mala britanska prekomorska teritorija odigrala je ulogu u nekim od najvećih korporativnih skandala 21. veka. Američka energetska kompanija "Enron", poznata po jednoj od najvećih prevara u istoriji, na Kajmanskom ostrvu je imala čak 700 registrovanih subjekata u kojima je skrivala ogromne dugove sa svojih računa. Bear Sterns i Leman braders, jedni od najvećih žrtava finansijske krize iz 2008. godine, tamo su imali milijarde dolara vredne toksične imovine. Tokom krize je i “Citigroup” smestio papire o svojim pogrešnim ulaganjima na Kajmansko ostrvo. Kada je svaka od tih kompanija propala, svi su dugovi pali na leđa američkih poreskih obveznika, prenosi B92.

Inače, na Kajmanskim ostrvima ima 1,5 kompanija po glavi stanovnika. Poređenja radi, Britanska devičanska ostrva imaju čak 15,7 kompanija po stanovniku, dok Bermudska ostrva imaju 0,25.

Veća transparentnost će, tvrde vođe kampanja protiv korupcije, sprečiti one koji žele da sakriju novac na ostrvu na kom je trenutno gotovo nemoguće otkriti ko poseduje kompaniju registrovanu na toj britanskoj teritoriji. Ipak, vlada Kajmanskih ostrva odbija globalno prihvaćenu ideju da je i utočište korupcije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!