Industrija

“Japan Tobacco” uložio sedam miliona dolara u proizvodnju u Senti

Najveći japanski investitor u Srbiji, kompanija "Japan Tobacco International” nešenel (JTI) pokrenula je novu proizvodnu liniju u fabrici u Senti u okviru investicionog ciklusa vrednog 7 miliona dolara.

Novu liniju su svečano pustili u rad potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim LJajić, potpredsednik AP Vojvodine Ištvan Pastor, kao i Jasutake Tengo, predsednik JTI grupe koji je ovim povodom došao u posetu iz Japana.

"Ponosan sam što JTI postiže opipljive rezultate tokom proteklih 11 godina. Na taj način daje doprinos prihodima od poreza, ali i doprinos društvu kao društveno odgovorna kompanija”, izjavio ambasador Japana, NJ.E. Junići Marujama na svečanom otvaranju nove linije i dodao da kompanija puno ulaže i u kulturnu razmenu Srbije i Japana. "Japan Tobacco” je prva kompanija koja je povećala prihode za 50 odsto, a smanjila količinu otpada nastalog tokom proizvodnje”, istakao je Marujama, prenosi “Dnevnik”.

Jasutake Tango, predsednik “Japan Tobacco Group” rekao je da investicioni ciklus, pored proizvodne linije uključuje i dodatnu modernizaciju mehanizacije u fabrici, kao i inoviranje proizvoda. Takođe, on je podsetio da je JTI osnivač Japanske poslovne asocijacije.

"Sa novom proizvodnom linijom, JTI nastavlja da širi svoje poslovanje, čime jasno pokazuju svoju dugoročnu opredeljenost ka daljem rastu kompanije u Srbiji, doprinoseći tako razvoju cele domaće privrede”, poručio je Tango.

Posebno je naglasio značaj postignutog sporazum o slobodnoj trgovina sa EU, što je povećalo uspešnost kompanije, i zahvalio se Vladi Srbije na podršci i naporima usmerenim ka stvaranju stabilnog i predvidivog poslovnog okruženja. "Od 27 fabrika, ova je najuspešnija”, rekao je na kraju Tango, obećavši da će nastaviti da promoviše Srbiju kao dobru poslovnu destinaciju.

Otkako je kupio “Duvansku industriju Senta” 2006. godine, JTI je uložio više od 180 miliona dolara u Srbiji, utrostručio broj zaposlenih sa 84 na 290, pokrenuo proizvodnju cigareta i njihov izvoz na tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Albanije, kao i izvoz duvana i cigareta u EU. U periodu od 2006. godine do danas vrednost izvoza iznosi gotovo 230 miliona dolara, dok je udeo kompanije na tržištu Srbije u toku istog perioda utrostručen.

JTI je jedan od pet najvećih poreskih obveznika u Srbiji sa dve milijarde dolara uplaćenih u budžet u periodu 2006-2018. godine. Ovo je jedina strana kompanja koja otkupljuje domaći duvan. Angažuje oko 1.000 radnika u Beogradu i Senti, uključujući uzgajivače duvana, članove njihovih porodica, kao i sezonske radnike.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!