1. May 2017.
Home / Vesti / Najnovije vesti iz Sveta / Iz NSA procurio program koji može da ugrozi čitav bankarski sistem
Iz NSA procurio program koji može da ugrozi čitav bankarski sistem

Iz NSA procurio program koji može da ugrozi čitav bankarski sistem

Paket programa koji mogu da naškode svim računarima s Windows operativnim sistemom procurio je iz američke tajne službe NSA (Nacionalna bezbednosna agencija).

Naime, programe je u petak objavila hakerska grupa Shadow Brokers, a ovi programi mogu da ugroze svetski bankarski sistem.

“Ovo je verovatno najopasniji softver koji sam video u poslednjih nekoliko godina”, rekao je Metju Hiki, osnivač bezbednosne kompanije Hacker House i dodao: “Curenje ovako snažnog alata, sposobnog za napade na državnom nivou, omogućava praktično svakome ko ga skine da se usmeri na željene servere i počne kompjuterski napad.”

Shadow Brokers su prošle godine objavljivali hakerske alate kojima se služila NSA. Hiki je rekao da su sada individualni korisnici Windowsa ipak nešto manje u opasnosti od onih poslovnih.

Hakerski alati koji su objavljeni mogu da ugroze bezbednosni finansijski sistem SWIFT, a sadrže napomene o lozinkama, konfiguracijskim postavkama i mrežama.

 

Pročitajte još

Opel ampera

“Opel”-ov novi model električnog automobila subvencioniše nemačka država

Kompanija “Opel” je objavila cenu električnog modela “Ampera” u Nemačkoj, gde ovaj automobil, uz državne olakšice, košta 34.950 evra.