Propisi

Italija kaznila “Apple” i “Samsung” sa ukupno 15 miliona evra

Italijanski antimonopolski regulator kaznio je tehnološke divove “Apple” i “Samsung” sa ukupno 15 miliona evra zbog nepoštene trgovinske prakse kojom su klijente prisiljavali na kupovinu novih mobilnih telefona.

Kazna za “Apple” u visini od 10 miliona evra i za “Samsung” u iznosu od pet miliona evra je usledila nakon serije pritužbi širom sveta da su dve kompanije podsticale kupce na ažuriranje operativnog sistema, što je usporilo rad njihovih uređaja zbog čega su bili prisiljeni da kupuju nove, prenosi Reuters.

Istragom je utvrđeno da su se "Apple” i “Samsung” služili nepoštenim trgovinskim praksama", navodi se u saopštenju regulatora koji je istragu pokrenuo u januaru nakon pritužbi klijenata.

Ažuriranje operativnih sistema "izazvalo je ozbiljne smetnje i značajno pogoršalo funkcionisanje uređaja, ubrzavajući time zamenu telefona novima", dodaje se u saopštenju, prenosi RTV.

“Samsung” je vlasnicima telefona "Note 4" sugerisao da instaliraju novu verziju Google-ovog operativnog sistema Android, namenjenog za noviji model "Note 7", što je usporilo rad njihovog uređaja.

“Apple” je, s druge strane, vlasnicima "iPhone 6" sugerisao da instaliraju operativni sistem namenjen "iPhoneu 7", što je, takođe, izazvalo probleme u radu uređaja.

Utvrđeno je i da “Apple” nije obavestio klijente o "ključnim" karakteristikama litijumskih baterija u telefonima, uključujući njihovo prosečno trajanje i mogućnost produženja roka trajanja, zbog čega je toj kompaniji izrečena daleko veća kazna nego “Samsungu”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!