Berza

Investitori, vežite se u oktobru - najvolatilnijem trgovačkom mesecu

Vežite pojaseve. Oktobar je odmah iza ugla, a istorijski gledano, u pitanju je ’najhladniji’ mesec kada je reč o dešavanjima na tržištu akcija.


Za statističare: Standardna devijacija DJIA Dov Jones Industrial Average-a je + 0,22% dnevnih promena u oktobru, dok je za isti mesec prethodnih godina iznosila 1,44%, za razliku od 1,08% koliko iznosi rezultat na godišnjem nivou.

Iako je većini prva asocijacija na loše rezultate u oktobru događaj iz 1987. godine, kada je Dau Džons pao za 22 odsto, ta godina je delić oktobarske ispodprosečne vrednosti.

Naravno, podaci koji se pojavljuju u grafikonu zasnovani su u periodu od 100 godina i postoje značajne varijacije u istorijskom zapisu, pa tako nema garancije da će berza u oktobru ove godine zabeležiti slične rezultate, ali to ne znači da ne trebate biti spremni na najgore jer su tendencije volatilnosti na berzi relativno predvidive.

Kako se spremiti za nestabilan oktobar? Uprkos tome što se na mesečnom nivou nalazi na vrhu liste po nestabilnosti, prosečan učinak nije naročito lošiji od proseka. Ako se rangira po prosečnim performansama Dau Džonsa, oktobar se nalazi na sedmom mestu.

Još jedna činjenica koja vam može pomoći da prebrodite ovaj period je podatak da su u oktobru češće počinjali periodi rasta vrednosnih papira (bull market), nego što su se završavali, te je ovaj mesec poznat i kao ’ubica medveda’ (bear killer). Ako uzmemo u obzir kalendar bull market-a, u poslednjih sto godina desilo se 35 bull marketa, od čega je osam počelo u oktobru, što je podatak koji je iznad proseka.

Da rezimiramo: U oktobru se očekuje turbulentan period na tržištu akcija, ali ta najavljena volatilnost neće predstavljati i kraj bull marketa.

 

Izvor: MarketWatch

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!