Finansijske usluge

Investicione banke ukidaju skoro 30.000 radnih mesta

Globalne investicione banke ukidaju desetine hiljada radnih mesta jer pad kamata, slab obim trgovanja i proces automatizacije utiču na poslovanje.

Skoro 30.000 otpuštanja najavljeno je od aprila u bankama, uključujući HSBC, “Barclays”, “Societe Generale”, “Citigroup” i “Deutsche Bank”. Većina smanjenja desila se u Evropi, a “Deutsche Bank” čini više od polovine ukupnog broja.

U Njujorku su poslovi sa robom i hartijama od vrednosti pali za dva procenta u junu u odnosu na godinu ranije, što je gubitak od oko 2.800 pozicija, prema podacima njujorškog Ministarstva rada.

Rukovodioci banaka su pod pritiskom investitora da smanje troškove i zaštite profit. Otkako su dugoročne američke kamatne stope počele da padaju u novembru, KBV indeks akcija američkih banaka je opao za pet odsto, dok je S&P 500 porastao za šest procenata. Stok indeks koji prati evropske banke izgubio je 16 procenata od novembra i dostigao trogodišnji minimum, prenosi Bankar.

Iako se razlozi razlikuju od banke do banke, postoje znakovi da dublji trendovi, poput povećanja duga koji plaćaju negativne kamate, prisiljavaju sektor da se smanji.

Automatizovano trgovanje, pasivne strategije ulaganja i konsolidacija količina od strane najvećih igrača oduzeli su veći deo profita od trgovanja akcijama.

Banke se takođe zalažu za takozvana pravila Bazel IV, koja će povećati kapitalne zahteve banaka koji će stupiti na snagu 2022. godine. Povećani potrebni kapital će mnoge trgovine učiniti manje profitabilnim.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!