Projekti

„Huawei“ otvara Data centar u Kragujevcu

Kineski tehnološki gigant „Huawei“ planira da otvori u Kragujevcu regionalni centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu (data centar).

Prema rečima direktora vladine Kancelarije za IT i e-upravu Mihaila Jovanovića, kineski data centar nalaziće se u zgradi Državnog data centra u Kragujevcu, a čija je izgradnja počela u junu ove godine.

U narednih mesec dana, očekuje se potpisivanje Memoranduma sa ovom kineskom kompanijom. "Obavili smo razgovore sa kompanijom „Huawei“, pre svega za državni data centar u Kragujevcu. Izgradnjom ovog velikog regionalnog dejta centra, koji gradimo delom iz budžeta Srbije, delom iz kredita Svetske banke, želimo da napravimo specijalizovan prostor za smeštaj opreme i podataka državne uprave i lokalne samouprave ali i velikih komercijalnih korisnika", objašnjava Jovanović, prenosi Tanjug.

On ističe  da su već parafirani dogovori sa kompanijama, poput „Microsofta“, „Oracle“-a, IBM-a.

"A sada interesovanje pokazuje „Huawei“, najveća kineska tehnološka kompanija, da svoj regionalni data centar za Evropu otvori baš u Kragujevcu. U tom smislu traju pregovori, razgovori i očekujemo potpisivanje Memoranduma o razumevanju u narednih mesec dana".

Druga stvar o čemu Srbija razgovara sa kompanijom „Huawei“ je saradnja u oblasti veštačke inteligencije. Vlada Srbije će u narednih nekoliko meseci doneti Strategiju razvoja veštačke ineteligencije, „Huawei“ je daleko otišao u tehnološkom razvoju i hardvera i softvera za te potrebe.

Kompanija „Huawei“, kao jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona i opreme za 5G mobilne mreže na svetu, koja ima i svoje mobilne aplikacije, dobiće mogućnost da u Kragujevcu smesti sve podatke nakon završetka radova na izgradnji našeg Državnog centra.

U Evropi „Huawei“ ima dva regionalna dejta centra za skladištenje podataka. Jedan je u Nemačkoj, a drugi u Holandiji, dok u ovom delu evropskog kontinenta nemaju takav centar.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!