Saobraćaj i transport

Holanđani voze bicikle po putevima napravljenim od toalet papira

Holanđani voze bicikle po putevima napravljenim od toalet papira, zahvaljujući inovativnoj reciklaži otpada.

Holanđani navodno koriste oko 180.000 tona toalet papira svake godine. Dve Holandske kompanije – CirTec i KNN Cellulose – su razvile tehnologiju za pretvaranje otpada u materijal za izgradnju puteva. Ova tehnologija se trenutno testira u Holandskoj provinciji Friesland, na biciklističkoj stazi dužine 1 km.

Celuloza je glavni sastojak papira, međutim biljna vlakna imaju i druge industrijske svrhe. Toalet papir prolazi kros postrojenje za obradu otpadnih voda gde se odvaja, čisti i steriliše na veoma visokom temperaturama. Krajnji rezultat je paperjast materijala ili pelet koji se može koristiti u asfaltu. Takođe se može koristiti za proizvodnju bioplastike i građevinskih materijala. Većina toalet papira u Holadndiji je visokog kvaliteta, što znači da je bogat celulozom i omogućava proizvodnju boljeg krajnjeg proizvoda.

To je finansijski efikasan i efektivan model: Uklanjate nešto što predstavlja opterećenje procesa obrade opada i osim toga proizvodi se veoma vredan proizvod koji potom možete prodati. Kompanija je izjavila da prikupi oko 400 kg celuloze svakog dana. Jedan deo se izvozi u Englesku gde se koristi kao sirov materijal za proizvodnju biokompozita.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!