Finansijske usluge

Hedž fond “Eliot Menadžment” opisao kriptovalute kao "jednu od najgenijalnijih prevara u istoriji" 

„Eliot Menadžment“, hedž fond vredan 34 milijarde dolara, kojeg je osnovao milijarder Pol Singer, saopštio je klijentima da će kriptovalute jednog dana biti opisane "kao najslavnija prevara u istoriji".

"’FOMO’ (strah od propusta) je trijumfovao nad pitanjem ‘WTHIT’ (šta je dođavola ovo?)" saopšteno je u propratnom pismu uz izveštaj o kvartalnim rezultatima poslovanja hedž fonda.

Fond je posvetio tri stranice problemu sa kriptovalutama. U pismu se kaže:

"Svi mi se smejemo primitivnim plemenima koja su koristila kamenje ili svinje kao valutu. Možemo da se smejemo koliko god hoćemo, ali kamen ili zdrava svinja imaju vrednost. Kriptovalute nisu ništa osim tržišne moći pronalazača, finansijera i drugih koji vole ideju o kupovini crne kutije (koja je očigledno prazna) po ceni Kije i sanjajući da će se ona pretvoriti u Mercedes. Nedavno se ovaj san ostvario u roku od nekoliko sati. Pa ipak, to nije samo balon, to nije samo prevara. To je manifestacija sposobnost ljudi da uzmu ether i da se nadaju se da će dostići zvezde."

Ovo nije prvi put da je „Eliot Menadžment“ kritikovao kriptovalute. Ova kompanija je izrazila zabrinutost u pismu klijentima još 2013. godine. Međutim, razlika je što je od tada vrednost digitalnih valuta značajno porasla.

Jedna od zabrinutosti je ideja da je bitkoin ograničen. Hedž fond kao primer navodi nedavni intervju  Avija Tevanijana za magazin “Baron”, u kojem kaže: "Znamo da će biti stvoren samo 21 milion bitkoina".

Prema stavu stručnjaka ovog hedž fonda, postoji pogrešno tumačenje koje pokazuje da je bitcoin manje ograničen, nego što on to stvarno jeste. Naime, reč je o procesu forkinga, kroz koji dolazi do promene pravila u okviru softvera, koji stoji iza bitkoina, kako bi se napravila nova kriptovaluta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!