Propisi

Grčka nezakonito smanjivala penzije i sad mora da vrati milijarde evra

Grčka će penzionerima možda morati da vrati milijarde evra zbog nezakonito smanjenih penzija u vreme finansijske krize, navodi se u sažetku sudske presude.

Kako bi savladala dužničku krizu, Grčka je od 2010. do 2015. godine dobila tri međunarodna finansijska paketa koji su uključivali obavezu smanjenja državne potrošnje.

Proteklih godina vlada je u više navrata smanjivala državne penzije kako bi penzijski sistem bio održiv.

Hiljade penzionera čije su penzije smanjene i do 50 odsto podnelo je sudske tužbe, a najviši upravni sud presudio je da neka smanjenja u 2015. i 2016. godini nisu bila u skladu sa zakonom. Sažetak presude ne sadrži detalje.

Državno veće tako u sažetku nije preciziralo da li se odluka odnosi samo na penzionere koji su podneli sudske tužbe ili na svih 2,5 miliona penzionera čije su penzije smanjene, prenosi B92.

"Trošak povrata nezakonito sniženih penzija mogao bi dosegnuti do tri milijarde evra", kaže stručnjak za radne odnose Kostar Bourlos.

Grčka ekonomija smanjiće se ove godine od 7,5 do 10,5 odsto zbog pandemije koronavirusa. Za vreme desetogodišnje krize smanjena je za četvrtinu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!