Energetika

Gradi se najveća solarna elektrana na svetu –investicija vredna 200 milijardi dolara

Vižen Fond japanske SoftBank Grupe investiraće u pravljenje najvećeg svetskog projekta solarne energije u Saudijskoj Arabiji, čija se ukupna vrednost procenjuje na oko 200 milijardi dolara, najavio je glavni izvršni direktor SoftBanke, Masajoši Son.

"Očekuje se da će solarna elektrana do 2030. godine proizvoditi do 200 gigavata (GW) električne energije", rekao je Son novinarima u Njujorku, prenosi agencija Rojters.To će podići ukupne globalno instalisane solarne kapacitete na oko 400 GV, naspram ukupnih kapaciteta nuklearnih elektrana u svetu koji su na kraju 2016. godine iznosili oko 390 GV.

Investiranjem u solarnu energiju, Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, moći će da smanji količinu sirove nafte koju trenutno koristi za proizvodnju struje i da poveća isporuke „crnog zlata” u inostranstvo.

Saudijski plan reformi „Vižen 2030”, koji ima za cilj smanjenje ekonomske zavisnosti zemlje od nafte, odlično se uklopio u dugoročnu viziju inovacija Fonda SoftBanke, dodao je on. „Ove dve vizije su se udružile kako bi stvorile čistu, održivu, jeftinu i korisnu obnovljivu energiju. Kraljevina ima dosta sunca, mnogo raspoložive zemlje i sjajne inženjere”, naveo je Son.

Uprkos tome što je jedna od najsunčanijih zemalja sveta, Saudijska Arabija najveći deo struje proizvodi iz elektrana na naftu. Ukupni saudijski instalisani energetski kapaciteti trenutno iznose oko 60 GV. Dodatnih 200 GV će rezultirati ogromnim viškom kapaciteta, koji će moći da se izvozi u susedne zemlje ili da se koristi u industriji.

Prema industrijskim procenama, u Saudijskoj Arabiji se spali između 300.000 do 800.000 barela nafte dnevno za proizvodnju struje. Izvoz te nafte mogao bi da poveća saudijske godišnje prihode od nafte za iznos između sedam milijardi i 20 milijardi dolara, po sadašnjoj ceni nafte „brent” od skoro 70 dolara za barel, koja se uzima kao svetska tržišna referenca, navodi Rojters, a prenosi Tanjug.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!