Trgovina

Građani se najviše žale na poskupljenje limuna i ulja, kao i nedostatak maski i sredstava za dezinfekciju

Građani se tržišnoj inspekciji putem kol-centra najviše žale na cene voća, pre svega limuna, i jestivog ulja.Takođe, nezadovoljni su zbog poskupljenja pojedinih artikala u apotekama i nedostatka maski i dezinfekcionih sredstava za ličnu upotrebu. Inspekcija je obavila 265 vanrednih kontrola i utvrdila 19 kršenja propisa. Trgovci su morali da vrate cene na dozvoljeni nivo.

Mirjana Damjanović iz Sektora tržišne inspekcije izjavila je da broj poziva njihovom kol-centru opada iz dana u dan i da je sada prepolovljen u odnosu na početak. Dodaje da to govori da mere Vlade, koje se odnose na ograničavanje visine cena i marži osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme u 36 kategorija robe, ispunjavaju svrhu zbog koje su donete.

“Tržišna inspekcija je po prijavama građana, u vezi sa primenom ove odluke, pokrenula 265 postupaka vanrednog inspekcijskog nadzora. Prekršaj je utvrđen u 19 kontrola. Što se tiče apoteka, u tri nadzora je utvrđeno kršenje propisa, navela je Damjanović, pišu Novosti.

Ona ističe da su trgovci dobili nalog da vrate cene na dozvoljeni nivo, što su oni i učinili.

Vlada Republike Srbije je radi sprečavanja ili otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u snabdevanju robom zbog širenja virusa korona donela odluku o ograničenju visine cena i marži osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme u maloprodaji i trgovinama na veliko, tako da ne prelaze nivo na dan 5. marta ove godine. Ta mera se odnosi na 36 kategorija proizvoda u koje spadaju i maske, rukavice, varikina, asepsol, alkohol i ostala sredstva za dezinfekciju.

Podizanju cena iznad dozvoljenog nivoa je prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 500.000 do dva miliona dinara za pravno lice. Za odgovorno lice iznosi od 50.000 do 150.000 dinara, a za preduzetnika od 50.000 do 500.000 dinara. Predviđena je i zaštitna mera zabrane obavljanja određene delatnosti od šest meseci do dve godine, kao i javno objavljivanje presude.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!